ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Εννιάμηνη παράταση στο (κουτσουρεμένο) QE

15:21 - 26 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Εννιάμηνη παράταση στο (κουτσουρεμένο) QE
Παράταση τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018 πήρε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε να είναι σε ισχύ ώς το τέλος του 2017.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε απόφαση να περικόψει την αγορά ομολόγων από 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στα 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018, με τον αστερίσκο ότι «εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, «το ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως έως ότου κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής».

Επίσης, σημειώνεται ότι «οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται ως δημοπρασίες με σταθερό επιτόκιο και πλήρη κατανομή για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τελευταίας περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών του 2019».

Αναφορικά με τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 

Επίσης, σημειώνεται ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη από τον χρονικό ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Σε λίγη ώρα αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 26 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.