ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Η Αγγλία κατηγορούμενη για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών

13:20 - 07 Νοε 2017 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: Η Αγγλία κατηγορούμενη για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών
Στο «σκαμνί» του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκεται από σήμερα το πρωϊ, το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορούμενο, από πληθώρα δημοσιογραφικών οργανώσεων και διεθνών φορέων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων,για την ενεργό συμμετοχή του σε μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών και την ανταλλαγή των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν με τις ΗΠΑ.

Οι προσφεύγοντες, που έσυραν το Ηνωμένο Βασίλειο στο εδώλιο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στήριξαν το «κατηγορώ» τους, στα στοιχεία που αποκάλυψε προ καιρού ο Εντουαρντ Σνόουντεν, για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών σ’ όλο τον κόσμο και την αποθήκευση των δεδομένων τους από ΗΠΑ και Αγγλία.

Η εξέταση των υποθέσεων Big Brother Watch και άλλοι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου (αριθ. 58170/13),

Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας και Alice Ross κατά Ηνωμένου Βασιλείου (αριθ. 62322/14) και 10 Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλοι κατά του Ηνωμένου Βασιλείου (αριθ. 24960/15), γίνεται σε δημόσια ακρόαση, με προεδρεύοντα τον έλληνα δικαστή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και η απόφαση, για το αν παραβιάσθηκαν ανθρώπινα δικαιώματα εξ’ αιτίας αυτής της παράνομης δραστηριότητας, θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ολη η ακρόαση θα είναι διαθέσιμη, σε μαγνητοσκόπηση, στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου μετά τις 14.30 ώρα Γαλλίας.

Τόσον η δημόσια ακρόαση που διεξάγεται σήμερα όσον και η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας και των Οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι, είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάθεται στο «σκαμνί» του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορούμενο για μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών και ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ!

Οι προσφεύγοντες έχουν θεμελιώσει τους ισχυρισμούς τους ότι, μέσω των μαζικών παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών, έχει παραβιασθεί βάναυσα το άρθρο 8 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει το δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και το απόρρητο της αλληλογραφίας.

Σημειώνεται ότι, οι σχετικές προσφυγές υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, 11 Σεπτεμβρίου 2014 και 20 Μαΐου 2015 αλλά κατόπιν αιτήματος της Αγγλικής κυβέρνησης, το Δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδώσει απόφαση αλλά να παραπέμψει την όλη υπόθεση σε δημόσια ακρόαση.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.