ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Eurogroup εκλέγει το διάδοχο του Ντάισελμπλουμ

09:10 - 04 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Το Eurogroup εκλέγει το διάδοχο του Ντάισελμπλουμ
Αλλάζει χέρια σήμερα η ηγεσία του Eurogroup, πέντε χρόνια αφότου ανέλαβε τα ηνία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συνολικά τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την ηγεσία: ο πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα, μέλος του κόμματος των Πρασίνων.

Η εκλογή του προέδρου του Eurogroup γίνεται με απλή πλειοψηφία, με την Ισπανία και την Γαλλία να έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Σεντένο.

Ο νέος ή νέα πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων. Επειδή, για παράδειγμα, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Την προϋπόθεση αυτή πληρούν ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι.

Όποιος και να εκλεγεί πάντως θα αναλάβει ένα δύσκολο έργο, όπως οι μεταρρυθμίσεις της νομισματικής ένωσης που καλούνται να θωρακίσουν καλύτερα την ευρωζώνη για ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η διεύρυνση αρμοδιοτήτων του προέδρου του Eurogroup, καθώς και η αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο της Κομισιόν, δηλαδή σε ένα είδος ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την πρόταση Γιούνκερ.

Η δημόσια συζήτηση για ένα τέτοιο αξίωμα βρίσκεται ωστόσο ακόμα σε αρχικό στάδιο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:15 - 04 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.