ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Αδιαφορία για προστασία μειονοτικών γλωσσών

19:35 - 04 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Αδιαφορία για προστασία μειονοτικών γλωσσών
Την αδιαφορία και την απαξίωση που δείχνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, στην προστασία των μειονοτικών και περιφερειακών γλωσσών, περιγράφει σχέδιο σύστασης της Επιτροπής Πολιτισμού της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υιοθετήθηκε σήμερα.

Με σημείο αναφοράς τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές γλώσσες, που διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στην προστασία και υποστήριξη αυτών των γλωσσών στην Ευρώπη, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι, μέχρι σήμερα, μόνο 25 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ευρώπης, έχουν επικυρώσει τον Χάρτη, 8 έχουν υπογράψει και 14 κράτη δεν το έχουν επικυρώσει ούτε τον έχουν υπογράψει.

Πολλά κράτη-μέλη, σημειώνει η Επιτροπή, δεν έχουν ακόμη υποβάλει την έκθεσή τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη, "ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο παρακολούθησης", γεγονός που καθιστά δυσχερές το έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Επιτροπής Υπουργών για την προστασία και την προώθηση της υποστήριξης των περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών. 

Στο σχέδιο σύστασής της, με βάση την έκθεση της Ουγγαρέζας βουλευτού των Χριστιανοδημοκρατών Rózsa Hoffmann , η Επιτροπή ζητά από την Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, να πιέσουν τα κράτη-μέλη  «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επικύρωση εάν δεν το έχουν ήδη πράξει ή εάν έχουν ήδη επικυρώσει τον Χάρτη, να διασφαλίσουν την εφαρμογή του και να διευρύνουν το πεδίο των δεσμεύσεών τους ».

Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υποστηρίζει η Επιτροπή στο σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, θα να εξασφαλίσουν ότι το δικαίωμα χρήσης περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών αναγνωρίζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής των κοινοτήτων, στο έδαφος τους.

Θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι τα παιδιά των μειονοτήτων, θα είναι δυνατόν να σπουδάσουν στην περιφερειακή ή μειονοτική γλώσσα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης και να επιτραπεί η χρήση της μειονοτικής γλώσσας, σε χώρους όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την διατήρηση και χρήση των μειονοτικών γλωσσών, καταλήγει η Επιτροπή.

Το σχέδιο σύστασης και το σχέδιο ψηφίσματος, πρόκειται να τεθούν σε συζήτηση και ψήφιση, στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης στο Στρασβούργο, στις 22-26 Ιανουαρίου 2018.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.