ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: «Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

10:41 - 08 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Brexit: «Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Σε συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά τη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit, ενώ ένας συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέβασε νωρίτερα στο Twitter μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Παράλληλα, η ΕΕ δηλώνει την ετοιμότητα της για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Συμφωνία συμβιβασμός

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Δίκαιη οικονομική ρύθμιση

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η κούρσα για τη συμφωνία 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Μέι.

«Η πρωθυπουργός ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες για περαιτέρω συναντήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Μπρέξιτ», σημείωσε το πρωί της Παρασκευής εκπρόσσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η πρωθυπουργός και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (...) θα συναντηθούν με τον πρόεδρο (της Κομισιόν) Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit

*Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στους προϋπολογισμούς της ΕΕ για τα έτη 2019 και 2020 σαν να είχε παραμείνει στην Ένωση.

*Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων προϋπολογισμού της ΕΕ που εκκρεμούν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

*Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

*Τα δικαιώματα των πολιτών που περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Στο πλαίσιο της εφαρμογής ή της ερμηνείας αυτών των δικαιωμάτων, τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

*Θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στα δικαστήρια της Βρετανίας να ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερωτήσεις ερμηνείας και θα διαρκέσει οκτώ χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:22 - 08 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.