ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή, επαφές Νετανιάχου στις Βρυξέλλες

11:45 - 11 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή, επαφές Νετανιάχου στις Βρυξέλλες
Φωτιά έχει πάρει η Μέση Ανατολή μετά την κίνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ.

Η κίνηση του αμερικανού προέδρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου φέρνοντας νέες συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 1.000.

Εν τω μεταξύ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι όσο πιο γρήγορα το πάρουν απόφαση οι Παλαιστίνιοι, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει και πάλι ειρήνη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τις οποίες αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για εκτόνωση της κατάστασης και επανέναρξη συζητήσεων με τους Παλαιστινίους.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε ήδη με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Κατά την υποδοχή του από την κ. Μογκερίνι, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει κι από άλλες χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ λέγοντας η ειρήνη γίνεται πιο πιθανή όταν αναγνωρίζεται η πραγματικότητα.

«Έχει έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι έχει πρωτεύουσα. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ» δήλωσε.

Από την πλευρά της, η Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ευρώπης».

«Ως εταίροι και φίλοι του Ισραήλ πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, πρόσθεσε.

Η Μογκερίνι συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα εντείνει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες και θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον Ιανουάριο.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στην ΕΕ ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 22 χρόνια.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 11 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.