ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Προχώρησε σε αναβάθμιση Πορτογαλίας και Ιρλανδίας

11:20 - 16 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Fitch: Προχώρησε σε αναβάθμιση Πορτογαλίας και Ιρλανδίας
Σε αναβάθμιση των αξιόχρεων της Ιρλανδίας σε Α+ από Α και της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ από ΒΒ+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Και στις δύο περιπτώσεις διατήρησε σταθερό το outlook.

Στην ανακοίνωση για την αναβάθμιση της Ιρλανδίας ο οίκος αναφέρει ότι η υγεία του τραπεζικού τομέα της χώρας βελτιώνεται, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους για το ιρλανδικό κράτος και την οικονομία. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 11,9%, από την κορύφωση του 25,7% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο του 2013. 

Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 65,8% έως το 2019, από το 72,8% στα τέλη του 2016. Επίσης αναμένει το κρατικό έλλειμμα να συρρικνωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ το 2017 από το 0,7% το 2016.

Στην ανακοίνωση για την Πορτογαλία ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους, υποχωρώντας κάτω του 127% του πορτογαλικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, το χρέος βρίσκεται σε μία σταθερή καθοδική τροχιά και η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα. Η ευνοϊκή δυναμική του χρέους οφείλεται στον συνδυασμό των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, στην πρόσφατη κυκλική ανάκαμψη και στην σημαντική βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών. 

Η Fitch, προβλέπει ότι το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα παραμείνει αμετάβλητο το 2018 στο 1,4% του ΑΕΠ πριν συρρικνωθεί οριακά στο 1,2% το 2019. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.