ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Δεν θα εγγραφεί η ημερομηνία αποχώρησης σε νόμο

14:40 - 21 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Brexit: Δεν θα εγγραφεί η ημερομηνία αποχώρησης σε νόμο
Σε υποχώρηση από την αρχική της πρόθεση να εγγράψει την 29η Μαρτίου 2019 ως οριστική ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, προκειμένου να αποφύγει μια νέα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κ. Μέι τόνισε ωστόσο ότι αλλαγή της συγκεκριμένης ημερομηνίας ως ημέρας που το Η.Β. θα καταστεί οριστικά «τρίτη χώρα» έναντι της Ε.Ε. μπορεί να γίνει μόνο σε «εντελώς εξαιρετικές συνθήκες» και για «το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κατευθυντήριες οδηγίες της προς τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. για το Brexit, σημείωσε ότι η μεταβατική περίοδος μετά Brexit θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε εξάλλου ότι καθ΄ όλη τη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία το Η.Β. δεν θα αποτελεί πια μέλος της Ένωσης, οι ευρωπαϊκοί νόμοι και κανόνες θα πρέπει να ισχύουν καθ' ολοκληρία και χωρίς εξαιρέσεις σε όλο το έδαφος της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, φιλοευρωπαίοι βουλευτές του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος συντάχθηκαν με σύσσωμη την αντιπολίτευση και επέφεραν πολιτικό χτύπημα στην πρωθυπουργό, κυρώνοντας, παρά τη θέλησή της, στη νομοθεσία για το Brexit ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.