ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουρτς: Να μπει τέλος στην αποτυχημένη προσφυγική πολιτική

13:13 - 24 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
Κουρτς: Να μπει τέλος στην αποτυχημένη προσφυγική πολιτική
Αντί να ενισχύονται οι προσπάθειες σε μια «αποτυχημένη» πολιτική για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, ο αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ να στηρίξει «ίσως με στρατιωτικά μέσα» τις προσπάθειες να βοηθηθούν οι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους ή σε γειτονικές χώρες.

 

Από την περίοδο της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο συντηρητικός καγκελάριος Κουρτς, που θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξιά, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), είχε επικρίνει έντονα την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει το 2015 τα σύνορα της χώρας της σε περισσότερους από ένα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο 31χρονος Κουρτς, που έγινε τη Δευτέρα ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, συστρατεύτηκε με την άρνηση της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στις προτάσεις για την κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ένωσης.

«Υποχρεώνοντας τα κράτη να δεχτούν πρόσφυγες δεν εξελίσσει την Ευρώπη. Η απόφαση δεν βγάζει κανένα νόημα», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. «Οι μετανάστες που αναχωρούν για την Ευρώπη δεν θέλουν να πάνε στην Βουλγαρία ή την Ουγγαρία. Θέλουν να πάνε στην Γερμανία, την Αυστρία, ή τη Σουηδία», τόνισε.

Αντί να ενισχύονται οι προσπάθειες σε μια «αποτυχημένη» πολιτική, όπως την χαρακτήρισε, ο Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ να στηρίξει «ίσως με στρατιωτικά μέσα» τις προσπάθειες να βοηθηθούν οι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους ή σε γειτονικές χώρες.

«Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να τους προσφερθεί βοήθεια σε ασφαλείς περιοχές στην ίδια τους την ήπειρο», σημείωσε. «Η ΕΕ θα πρέπει να το στηρίξει αυτό, ίσως ακόμη και να το οργανώσει και να το υποστηρίξει στρατιωτικά».

Δεν κατέστη σαφές από τα αποσπάσματα της συνέντευξης, που δημοσίευσε η εφημερίδα, σε ποια είδους στρατιωτική στήριξη αναφερόταν ο Κουρτς.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 24 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.