ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη

22:16 - 03 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Guardian: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε. δημοσιεύει ο Guardian.

Με τίτλο "Η άποψη της εφημερίδας για την ευρωπαϊκή ανενέωση", η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε μια σειρά από βήματα που θεωρεί ως απαραίτητα προκειμένου ν αλλάξει η Ευρώπη και μαζί ένας ολόκληρος θεσμός.

"Η κουβέντα σχετικά με το τέλος της Ευρώπης έχει αρκετή δόση υπερβολής. Ενα ενωμένο μπλοκ 500 εκατ. πολιτών έχει πολλούς περισσότερους άσους στο μανίκι απ' ότι φαντάζεται κάποιος. Η κριτική εναντίον της Ε.Ε. έρχεται κυρίως λόγω της αδυναμίας της και της ανικανότητας της να υποδεχτεί ένα μαζικό κίνημα προσφύγων ή επειδή αποτελεί έναν γραφειοκρατικό λεβιάθαν ικανό να συντρίψει την εθνική κυριαρχία του κάθε κράτους-μέλους της", σημειώνει το δημοσίευμα.

Εδω και καιρό, τονίζεται στο άρθρο, γίνεται μια προσπάθεια ανανέωσης της Ε.Ε. με γλαφυρούς λόγους κι ευχολόγια, ακόμη και για αναφορές περί Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. "Η απόπειρα να συνταιριάξεις την τόλμη με τον ρεαλισμό δεν είναι εύκολο πράγμα, καθώς η Ε.Ε. πρέπει καταρχήν να έρθει πιο κοντά με τους ίδιους της τους πολίτες", συνοψίζει το εντιτόριαλ.

"Μια νέα αποστολή εκ μέρους της Ε.Ε."
Προκειμένου να ανανεωθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες, θα πρέπει η Ε.Ε. να εφαρμόσει κοινωνική ισότητα, υποστηρίζει η εφημερίδα διαμέσου μιας νέας "αποστολής" στην οποία θα είναι καθολικά αφιερωμένη και δεσμευμένη.

"Η προστασία των πολιτών της θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, γιατί αυτοί οι πολίτες νιώθουν πως απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση της πληροφορίας. Οι οικονομικές προοπτικές φαίνονται μεν πιο ευοίωνες, αλλά απέχουν πόρρω από μια πιθανή "χρυσή δεκαετία" της Ευρωζώνης, μετά από χρόνια ύφεσης. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η εξισορρόπηση ανταγωνισμού και αλληλεγγύης (με έμφαση στο τελευταίο) και σίγουρα όχι άλλη λιτότητα", αναφέρεται.

"Αν η Ευρώπη θέλει να ανανεωθεί, απαιτείται οι πολίτες της να έχουν ισχυρότερη φωνή. Η Ε.Ε. δεν είναι αντιδημοκρατική, ωστόσο η λαϊκή εμπιστοσύνη δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο καθώς ο πολιτικός εξτρεμισμός τρέφεται από την έλλειψη ενότητας", προσθέτει.

"Επίσης, είναι απολύτως αναγκαία μια επιστροφή στις ρίζες και σε ό,τι εκπροσωπούσε η Συνθήκη της Ρώμης του 1957: κινήματα πολιτών και ακτιβιστές πρέπει να υψώσουν το λόγο τους και να αποδείξουν πως η Ε.Ε. ειναι και δικό τους μέλημα, κι όχι μόνο των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες. Προοπτικές προόδου υπάρχουν: μπορεί να δημιουργηθούν υπερεθνικές συμμαχίες κομμάτων, χωρίς να απειλούν τους υπάρχοντες μηχανισμούς των Βρυξελλών. Και η Κομισιόν θα πρέπει να γίνει πιο διαφανής", τονίζεται.

"Για να σώσουμε την Ευρωπή σημαίνει να κοιτάξουμε στο εξωτερικό κι όχι μόνο στο εσωτερικό: ο ρόλος της θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο σημαντικός, σε εναν κόσμο που υπάρχει ο Τραμπ, μια γενικευμένη αστάθεια και η άνοδος της Κίνας. Η Ε.Ε. πρέπει να παίξει ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις όπου μπορεί κι όχι απλά να κάθεται και να βγάζει ανακοινωθέντα. Να χαλιναγωγήσει διαδικτυακούς κολοσσούς, να πολεμήσει τα μονοπώλια και να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, αλλά και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή", γράφει το άρθρο.

"Υπάρχει μια αναγκή ενίσχυσης της Ε.Ε. ως μιας κοινής προσπάθειας βασισμένης σε κοινωνικές αξίες. Η Ευρώπη είναι η πιο ισότιμη περιοχή στην υφήλιο, όσον αφορά σε ζητήματα μισθών. Ωστόσο, σε μια πιθανή ανανέωση του κοινωνικού μοντέλου, απαιτούνται περισσότερο δραστήριες μορφές αλληλεγγύης: την προστασία των πληροφοριών από την χειραγώγηση και την εξισορρόπηση ελευθερίας και ιδιωτικότητας. Τέλος, η έννοια του ασύλου και του ανθρωπισμού είναι δεδομένες σε μια νέα Ευρώπη δίχως υψωμένους φράκτες", καταλήγει με νόημα το εντιτόριαλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.