ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το εκλογικό καλεντάρι του 2018

09:00 - 04 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Το εκλογικό καλεντάρι του 2018
Υπό νορμάλ συνθήκες το 2018 δεν είναι για την Ελλάδα εκλογική χρονιά, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με σιγουριά πολιτικές εξελίξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα πάει στις κάλπες πριν από το 2019. Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι θα γίνει στη χώρα μας, το νέο έτος είναι εκλογικό για αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης. Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μία ματιά στο εκλογικό καλεντάρι του 2018.

Το... χορό ανοίγει η Τσεχία, που έχει προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα (12-13/1), με τον Μίλος Ζέμαν να διεκδικεί νέα θητεία, γεγονός που προβληματίζει την ΕΕ. Ο λαϊκιστής ηγέτης δεν έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο Γίρι Ντράχος, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

Ιταλία: Βουλευτικές εκλογές στις 4 Μαρτίου

Ίσως η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση για την ΕΕ είναι πάντως προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Αναφερόμαστε ασφαλώς στις εκλογές στην Ιταλία, με νέο μάλιστα εκλογικό σύστημα που αναμένεται να δυσκολεύσει το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Ιταλοί καλούνται να αναδείξουν τον πρώτο εκλεγμένο ηγέτη ύστερα από τέσσερις διορισμένους πρωθυπουργούς.

Δημοσκοπικά, το κεντροαριστερό κόμμα του Ρέντσι, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι και το Kίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, που υπόσχεται Italexit, αποτελούν τους βασικούς πόλους της μονομαχίας.

Ρωσία: Προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου

Μετά από 18 χρόνια στην εξουσία ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί μία ακόμη θητεία και λογικά θα τα καταφέρει. Αναμένεται λοιπόν να γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Στάλιν. Άλλωστε, ο βασικός αντίπαλός του, Αλεξέι Ναβάλνι, έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη και εκτός απροόπτου δεν θα είναι καν υποψήφιος. 

Ουγγαρία: Βουλευτικές εκλογές την άνοιξη 2018

Ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί για τις εκλογές στην Ουγγαρία, ωστόσο, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Θεωρείται δεδομένο πως θα επικρατήσει.

Μέσα στο 2018 θα γίνουν ακόμη προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (28/1), τη Φινλανδία (28/1), την Ιρλανδία (ως τον Νοέμβριο), βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία (Ιούλιος) και τη Λετονία (6/10) και γενικές εκλογές στη Σουηδία (9/9) και στο Λουξεμβούργο (17/10).

Εκτός Ευρώπης ξεχωρίζουν οι εκλογές στη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και φυσικά οι βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.