ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις κάλπες η Τσεχία για την ψήφιση προέδρου

18:56 - 12 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Στις κάλπες η Τσεχία για την ψήφιση προέδρου
Στις κάλπες προσέρχονται οι Τσέχοι, για την εκλογή Προέδρου, σε μια ψηφοφορία που γενικότερα θεωρείται δημοψήφισμα σχετικά με τις συμμαχίες της χώρας. Η ψηφοφορία θα γίνει σε δύο γύρους που θα λάβουν χώρα σήμερα και άυριο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο νυν πρόεδρος Milos Zeman. Στα πέντε χρόνια της θητείας του, έχει γίνει γνωστός για τον απλό λόγο του και την σκληρή αντίθεση του στους Μουσουλμάνους. Έχει γίνει επίσης ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Και ενώ θεωρείτο ότι ήταν υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε σχέση με τη γραμμή που έχει η ΕΕ, όσο αφορά το θέμα της Ουκρανίας και της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Τσεχία είναι μέλος των χωρών του Βίζεγκραντ, που μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, είναι κατά της φιλοξενίας προσφύγων στα εδάφη τους.

Ο Jiri Drahos, 68 ετών, ανεξάρτητος φιλελεύθερος, είναι ο πιο σοβαρός αντίπαλος του Zeman. Πρώην πρόεδρος της τσέχικης ακαδημίας επιστημών, έχει στηρίξει την καμπάνια του στον πιο ενεργό ρόλο που θέλει ο ίδιος να παίξει η Πράγα στο μπλοκ.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος σοβαρός ανταγωνιστής για το αξίωμα είναι ο στιχουργός Michal Horacek. Στα 65 του χρόνια, έχει χρηματοδοτήσει την καμπάνια του με δικά του χρήματα, θεωρείται αριστερο-κεντρώος υποψήφιος, υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το τσέχικο σύνταγμα, ο Πρόεδρος επιλέγει τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, έχει την εξουσία να επιλέγει δικαστές για το Συνταγματικό Δικαστήριο, ύστερα από κοινοβουλευτική έγκριση.

Εάν δεν κερδίσει κάποιος υποψήφιος πάνω από 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, θα γίνει επαναληπτικός στο τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Andrej Babis, που εκλέχθηκε τον περσινό Οκτώβριο, είναι σύμμαχος του Zeman.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:17 - 12 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.