ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «μικροβιακή αντοχή» οδηγεί στην προ πενικιλίνης εποχή!

19:10 - 19 Φεβ 2018 | Ειδήσεις
Η «μικροβιακή αντοχή» οδηγεί στην προ πενικιλίνης εποχή!
Ασχημα και καθόλου αισιόδοξα «μαντάτα» φέρνει Σχέδιο Εκθεσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, με την αντοχή που επιδεικνύουν τα μικρόβια στα φάρμακα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων οι οποίες δεν οφείλονται σε βακτηρίδια αλλά σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως παράσιτα, ιοί, και μύκητες.

Στην ΕΕ πεθαίνουν κάθε χρόνο 25.000 άνθρωποι από λοιμώξεις οφειλόμενες σε πολυανθεκτικά μικρόβια και σ’  ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 700.000 άνθρωποι, επισημαίνει η Εκθεση, τονίζοντας ότι, η επιτυχημένη αντιμετώπιση των βακτηριδιακών λοιμώξεων δυσχεραίνεται διαρκώς, λόγω της αντίστασης των μικροοργανισμών και αν δεν ληφθούν σύντομα σοβαρά μέτρα, κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στην προ πενικιλίνης εποχή.

Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζεται, θα ήταν, για παράδειγμα, να καταστούν και πάλι θανατηφόρες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, να αυξηθούν οι κίνδυνοι σε χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, και αγωγές που συνεπάγονται ανοσοκαταστολή, όπως π.χ. η χημειοθεραπεία, να καταστούν επικίνδυνες για τους ασθενείς. Θα απαιτούνταν επαχθείς και δαπανηρές θεραπείες, με τεράστιο κόστος για το σύστημα υγείας.

Μολονότι η «μικροβιακή αντοχή» είναι φαινόμενο που εμφανίζεται με φυσικό τρόπο με τον χρόνο, η εξέλιξή του επιταχύνεται από τους ακόλουθους παράγοντες:

• ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών (κατάχρηση και υπερβολική χρήση), τόσο στους ανθρώπους (π.χ. για την αντιμετώπιση ιώσεων, στις οποίες δεν έχουν καμιά επίδραση) όσο και στα ζώα (προφύλαξη και ανάπτυξη)

• μετάδοση ανθεκτικών μικροβίων από ζώα σε ανθρώπους μέσω της άμεσης επαφής ή μέσω της διατροφικής αλυσίδας, και ελευθέρωση αντιμικροβιακών ουσιών στο περιβάλλον

• μη ασφαλής διοχέτευση αχρησιμοποίητων φαρμάκων στα υπόγεια ύδατα

• έλλειψη ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών.

Θα ήταν σκόπιμο, αναφέρει η έκθεση,  οι ιατρικές διαγνώσεις να υποστηρίζονται με τις λεγόμενες γρήγορες εξετάσεις, που επιτρέπουν να διαπιστώνεται με σαφήνεια, αν μια λοίμωξη είναι βακτηριδιακή και αν απαιτείται η λήψη αντιβίωσης αλλά, όπως συμπεραίνεται,  οι εξετάσεις αυτές δεν έχουν εξελιχθεί πλήρως και είναι συχνά ακριβότερες από πολλά αντιβιοτικά. Συνεπάγονται επίσης επιβάρυνση των ταμείων υγείας, αν και η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχει μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερο κόστος για το σύστημα υγείας.

Όπως αναγνωρίζεται στην εκθεση, είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δαπανήσει ως τώρα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» χρηματοδοτεί για παράδειγμα έργα όπως το ATx201 για νέα αντιβιοτικά, αλλά θα χρειαστούν στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καταλήγει η έκθεση.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 18:58 - 19 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.