ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Βελτιώνεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας!

18:49 - 07 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
ΕΕ: Βελτιώνεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας!
Κοινή πρόταση Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου της ΕΕ, βρίσκεται στα σκαριά και αποβλέπει στην τροποποίηση-βελτίωση του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (UCPM), με σκοπό να εξασφαλισθεί ότι η E.Ε. μπορεί να προσφέρει καλύτερη βοήθεια, σε έκτακτες ανάγκες στους πολίτες της εντός και εκτός Ευρώπης, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένων προσπαθειών πρόληψης καταστροφών.

Όπως υπογραμμίζεται σε Σχέδιο Γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, «η επένδυση στην πρόληψη και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών αποτελεί την καλύτερη μορφή προστασίας, όχι μόνο επειδή έχει το μεγαλύτερο δυναμικό για τη διάσωση ζωών και την πρόληψη του ανθρώπινου πόνου, αλλά και επειδή μπορεί να αποφύγει τεράστιο κόστος αποκατάστασης μετά από μια καταστροφή.»

Για κάθε 1 ευρώ που δαπανήθηκε για την εξασφάλιση ετοιμότητας,  στην αντιμετώπιση καταστροφών υπήρξε όφελος, έως και 7 ευρώ στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων πληθυσμών, διαπιστώνεται στο Σχέδιο Γνωμοδότησης.

Ομολογείται, ωστόσο, ότι η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος έχει καθυστερήσει πολύ καθώς και ότι, η ανεπάρκεια του σημερινού εθελοντικού συστήματος είχε οδυνηρές συνέπειες  στην αντίδραση της Ε.Ε σε ορισμένες πρόσφατες καταστροφές.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια των περιόδων δασικής πυρκαγιών του 2016 και του 2017,  μόνο 10 από τις 17 αιτήσεις για βοήθεια δασικής πυρκαγιάς ικανοποιήθηκαν, με σημαντικές όμως καθυστερήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα  την απώλεια πάνω από 100 ανθρωπίνων ζωών.

Στο Σχέδιο Γνωμοδότησης γίνεται επίκληση σε αρκετές αναφορές, για τα υφιστάμενα κενά ως προς τη διαθεσιμότητα αεροσκαφών δασικής πυρόσβεσης,  καταφύγια και άλλα μέσα πρόληψης των καταστροφών.

Με τη βέλτιστη συγκέντρωση πόρων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, ο ενισχυμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας  θα οδηγήσει και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα κράτη μέλη, τονίζεται στο Σχέδιο.

Υπενθυμίζεται δε ότι, το συνολικό κόστος της πρότασης βελτίωσης-τροποποίησης, υπολογίζεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018-2020, εκ των οποίων 256,9 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα 3 «Ασφάλεια και ιθαγένεια», 6,3 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα 4 «Παγκόσμια Ευρώπη "και 16,9 εκατ. Ευρώ στον τομέα 5" Διοικητικές δαπάνες ".

Από τις προτεινόμενες επιχειρησιακές δαπάνες, το 54% θα διατεθεί για την ετοιμότητα, το 37% για άμεση δράση  και 9% για δραστηριότητες πρόληψης. Η πρόταση συνεπάγεται επίσης την πρόσληψη 100 επιπλέον υπαλλήλων σε διάστημα τριών ετών.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.