ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλή καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ

12:22 - 08 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Διπλή καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ
Με δύο αποφάσεις του σήμερα, για ισάριθμες υποθέσεις, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος ταχείας επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης και για παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της περιουσίας.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προφυλάκιση της δικηγόρου κας Πουλίου, με την υποψία συμμετοχής της σε εγκληματική οργάνωση, που εμπλέκονταν σε σειρά εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο διάστημα 2008-2009.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε ότι, το χρονικό διάστημα των 35 ημερών, που μεσολάβησε από την στιγμή που η δικηγόρος υπέβαλλε αίτηση αποφυλάκισης της με εγγύηση μέχρι την άρνηση του ανακριτή να αποδεχθεί το αίτημα, συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματος επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης της και υποχρέωσε την Ελλάδα, να καταβάλλει στην προσφεύγουσα 3.300 ευρώ για ικανοποίηση.

Το Δικαστήριο, δεν αποδέχθηκε όμως, ότι η εξάμηνη προφυλάκιση της συνιστούσε παραβίαση στο δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Θεμιστοκλή Καναγίνη και την όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε, προκειμένου να επανακτήσει την ακίνητη περιουσία του που είχε απαλλοτριωθεί από το κράτος.

Στην κύρια απόφαση του, στις 27 Οκτωβρίου 2016, έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας, διαπιστώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές απαιτούσαν από τον αιτούντα, ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που είχε λάβει ως αποζημίωση κατά την απαλλοτρίωση, για να επαναποκτήσει την ακίνητη περιουσία του.

Με την σημερινή του απόφαση το ΕΔΑΔ υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλλει στον προσφεύγοντα 20.000 ευρώ για οικονομική ζημιά και 3.773 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:54 - 08 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.