ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή ρητορικής από Ντράγκι για το QE

18:04 - 08 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Αλλαγή ρητορικής από Ντράγκι για το QE
Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να εγκαταλείψει την υπόσχεσή της πως μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό αγορών τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόφαση δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στις προσδοκίες της ΕΚΤ, δήλωσε αμέσως μετά ο Μάριο Ντράγκι.

«Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2017. Η φράση αυτή αφαιρέθηκε την Πέμπτη.

Ο Ντράγκι είπε πως η αλλαγή στη ρητοτική της ΕΚΤ δεν συνδέεται με κάποια αλλαγή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Άλλωστε, διατηρείται η δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς τίτλων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πλέον στις προοπτικές της οικονομίας για να αφαιρέσει την επίμαχη φράση. Επισήμανε δε ότι η ΕΚΤ έχει κρατήσει στην ανακοίνωση της την εκτίμηση της πως μπορεί να συνεχίσει και μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 τις αγορές "εφόσον χρειαστεί".

"Δεν μπορούμε να πούμε ότι νικήσαμε στο θέμα του πληθωρισμού ακόμα", τόνισε προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. σημείωσε την ανάγκη για επιμονή και υπομονή στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαρκής επάνοδος των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2%.

Παράλληλα, είπε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο και πολύ πέρα από τον ορίζοντα των αγορών.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:08 - 08 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.