ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Εχουμε επίγνωση της τουρκικής επιθετικότητας αλλά…

11:11 - 13 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Εχουμε επίγνωση της τουρκικής επιθετικότητας αλλά…
Με σημερινή του απάντηση, στον ευρωβουλευτή Γιώργο Επιτήδειο (Χ.Α), σχετικά με τι προτίθεται να κάνει η ΕΕ για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, επιβεβαιώνει το…ρηθέν ότι το τελευταίο πράγμα που θα επιχειρούσε να κάνει, στην παρούσα φάση, η Κομισιόν θα ήταν να «τα βάλλει επί της ουσίας» με την Τουρκία.

Ο Επίτροπος προσπαθεί να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες και τους φόβους για θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο ή Κύπρο, εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας, διαβεβαιώνοντας ότι « η Κομισιόν έχει επίγνωση των οδηγιών NAVTEX και των αεροναυτικών αγγελιών ΝΟΤΑΜ που έχουν εκδοθεί από την Τουρκία όσον αφορά τις δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.» (sic)

Με περισσή σοβαρότητα και όχι ειρωνευόμενος ο Επίτροπος Χαν διαβεβαιώνει, επίσης, ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και τα συμπεράσματα της, θα συμπεριληφθούν στην επόμενη ετήσια έκθεση για την Τουρκία, την άνοιξη του 2018.»!

…και αναφέρει, για μία ακόμη φορά, τα τετριμμένα που έχει κάνει η Κομισιόν έναντι της Τουρκίας και τα οποία η τελευταία έχει αποδείξει στην πράξη, πως δεν τα έχει λάβει υπόψη της και δεν τα έχει σεβασθεί.

Ότι στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η Επιτροπή σημειώνει ότι, τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2016, η Τουρκία προέβη σε δηλώσεις που έθεταν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Πως η ΕΕ εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.

Ότι, τέλος, η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτίες τριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.