ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σερβία: Πλήρης αδιαφορία για την πάταξη της διαφθοράς!

15:10 - 15 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Σερβία: Πλήρης αδιαφορία για την πάταξη της διαφθοράς!
Η Σερβία δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις 13 συστάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων, διαπιστώνει με «πίκρα» η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), σε σχετική της έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η GRECO συνέστησε ειδικά να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Σερβία και κυρίως να θεσπισθούν, κανόνες διαφάνειας σχετικά με τις επαφές των βουλευτών με εκπροσώπους ομάδων ειδικών συμφερόντων και με άλλους τρίτους, δεδομένου του μεγάλου κινδύνου αδικαιολόγητης επιρροής, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται στη σημερινή έκθεση,  μόνο περιορισμένη πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη διαφάνεια στις δραστηριότητες των μελών της Εθνοσυνέλευσης!

Όσον αφορά τους δικαστές, στην έκθεση της η GRECO χαιρετίζει μεν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τη βελτίωση της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών πρόσληψης και προαγωγής των δικαστών, καθώς και την κατάρτιση των δικαστών ηθικά ζητήματα αλλά υπογραμμίζει ότι, πέραν της απαραίτητης συνταγματικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να αλλάξει η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και να αποκλεισθεί η Εθνική Συνέλευση από τη διαδικασία πρόσληψης δικαστών, η GRECO αναμένει αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης των επιδόσεων των δικαστών.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι, οι εισαγγελείς βρίσκονται σε μια κατάσταση που είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με εκείνη των δικαστών. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα για την ενίσχυση του ρόλου του κρατικού εισαγγελέα, για την αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης των επιδόσεων των εισαγγελέων και για την κατάρτιση τους σε θέματα δεοντολογίας ΑΛΛΑ, όπως τονίζεται, η περαιτέρω πρόοδος εξαρτάται από την επικείμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Με βάση τα παραπάνω, η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συνολικό πολύ χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τις συστάσεις είναι «σε παγκόσμιο επίπεδο μη ικανοποιητικό». Ως εκ τούτου, η GRECO ζητά από τον επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών συστάσεων το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο όμως έως τις 31 Οκτωβρίου 2018.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.