ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπληξαν με πυραύλους τη Συρία

10:08 - 14 Απρ 2018 | Ειδήσεις
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπληξαν με πυραύλους τη Συρία
Σε μια συντονισμένη επίθεση στη Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ, διάρκειας 60 λεπτών, προχώρησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας την περασμένη νύχτα.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία. Παράλληλα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος». Ακολούθησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διέταξε με τη σειρά του στρατιωτική επέμβαση στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις πληροδορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1. Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow και η Γαλλία ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, ωστόσο - σύμφωνα με το Πεντάγωνο - δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά τουλάχιστον. Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν 13 πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Οι στόχοι

Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις χημικές οπλικές δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, και τουλάχιστον δύο στρατιωτικές αποθήκες κοντά στην πόλη Χομς.

Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Οι δηλώσεις Μάτις

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» σημείωσε ο Μάτις, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί άλλες επιθέσεις στη Συρία.

Τι απαντά η Ρωσία

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

«Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία» δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 14 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.