ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Συγγνώμη» ζητά η ΕΤΑ από τα θύματά της

12:58 - 20 Απρ 2018 | Ειδήσεις
«Συγγνώμη» ζητά η ΕΤΑ από τα θύματά της
«Συγγνώμη» για τα δεινά που προκάλεσε από την 50ετή δράση της με στόχο τη δημιουργία αυτόνομου βασκικού κράτους ζήτησε η ένοπλη οργάνωση ΕΤΑ, μετά την ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι θα προχωρήσει σε οριστική αυτοδιάλυση.

Η οργάνωση κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011 και κατέθεσε τα όπλα της τον Απρίλιο του 2017, δίνοντας έτσι τέλος στην τελευταία μεγάλης κλίμακας ένοπλη δράση οργάνωσης στη Δυτική Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου του ένοπλου αγώνα προκαλέσαμε πολύ πόνο και μεγάλες καταστροφές για τα οποία δεν υπάρχει λύση. Θέλουμε να δείξουμε σεβασμό προς τους νεκρούς, όσους τραυματίστηκαν και για τα θύματα που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της ΕΤΑ. Ειλικρινά λυπούμαστε» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην βασκική εφημερίδα Gara.

«Κοιτάζοντας μπροστά, η συμφιλίωση είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη Χώρα των Βάσκων, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει μεταξύ των πολιτών. Είναι μια απαραίτητη άσκηση για να αναγνωριστεί η αλήθεια με έναν εποικοδομητικό τρόπο, να επουλωθούν οι πληγές και να εξασφαλιστεί ότι αυτό το κακό δεν θα επαναληφθεί» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση της Μαδρίτης

Η ETA νικήθηκε από τα όπλα της Δημοκρατίας, σχολίασε η ισπανική κυβέρνηση την ανακοίνωση της οργάνωσης, χαιρετίζοντας παράλληλα τη «συγγνώμη».

«Τα θύματα, η μνήμη τους και η αξιοπρέπειά τους υπήρξαν καθοριστικά στην ήττα της ΕΤΑ. Η ΕΤΑ θα έπρεπε να έχει ζητήσει συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε κατά έναν ειλικρινή και απόλυτο τρόπο εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Ραχόι.

Η ΕΤΑ (Βασκική Γη και Ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959 και γεννήθηκε μέσα από την οργή και την απόγνωση μεταξύ των Βάσκων, οι οποίοι έχουν τον δικό τους πολιτισμό και γλώσσα, λόγω της καταστολής των πολιτικών δικαιωμάτων από τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο.

Η εκστρατεία της, η οποία περιελάμβανε πολιτικές δολοφονίες, καθώς και βομβιστικές ενέργειες με στόχο τον γενικό πληθυσμό, κλιμακώθηκε την δεκαετία του 60'.

Η ΕΤΑ θα ανακοινώσει την πλήρη διάλυσή της το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαΐου, μετέδωσε την Τετάρτη ο βασκικός σταθμός ETB.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.