ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς «ονόματα» το πόρισμα για τη διαφθορά στο Συμβούλιο Ευρώπης!

09:12 - 23 Απρ 2018 | Ειδήσεις
Χωρίς «ονόματα» το πόρισμα για τη διαφθορά στο Συμβούλιο Ευρώπης!
Απογοήτευση προκάλεσε στους αναμένοντες, το πόρισμα της τριμελούς ανεξάρτητης Επιτροπής (IBAC), που επί ένα σχεδόν χρόνο διερεύνησε τα ενδεχόμενα κρούσματα διαφθοράς σε πρώην και νυν βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το πολυσέλιδο πόρισμα (291 σελίδες), που δόθηκε χθες αργά το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, στον πρόεδρο της Συνέλευσης Michele Nicoletti και δημοσιοποιήθηκε αργότερα, δεν κατονομάζει κανένα άτομο ή δεν προσδιορίζει καμία χώρα για την οποία είχαν γίνει καταγγελίες περί διαφθοράς και προώθησης συμφερόντων.

Ομολογείται, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια του έργου του Ερευνητικού Φορέα υποβλήθηκαν πολλές καταγγελίες ύποπτων πρακτικών και δραστηριοτήτων βουλευτών-μελών της Συνέλευσης σε άλλες χώρες αλλά, όπως υπογραμμίζεται, λόγω των οργανωτικών, χρονικών και επιχειρησιακών περιορισμών της εντολής του, το όργανο διερεύνησης δεν μπόρεσε να διεξαγάγει διεξοδική έρευνα για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.

Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι γνωρίζοντες τα του Συμβουλίου Ευρώπης, η σύνθεση της Επιτροπής του ανεξάρτητου διερευνητικού οργάνου, που ξεκίνησε τις έρευνες του τον Ιούνιο του 2017, κάθε άλλο παρά αποστασιοποιημένη από τα τεκταινόμενα στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Ο Sir Nicolas Bratza (Ηνωμένο Βασίλειο), ήταν πρώην δικαστής και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Jean-Louis Bruguière (Γαλλία), πρώην δικαστής που είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες, ιδίως σε υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία και Elisabet Fura (Σουηδία), υπήρξε  δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ήταν επικεφαλής κοινοβουλευτικός διαμεσολαβητής της Σουηδίας.

Εντούτοις, με βάση αρκετές εκθέσεις ΜΚΟ σχετικά με τις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν να επηρεάσει την  Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρώπης,  με αντάλλαγμα δώρα και χρήματα, ο οργανισμός εστίασε την έρευνά του σε τέτοιους ισχυρισμούς σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν.

Στο πόρισμα δεν αφήνονται «αιχμές» για την γενική λειτουργία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού αφού, το μόνο που διαπιστώνεται, είναι η έλλειψη διαφάνειας στους διορισμούς βουλευτών σε διάφορες θέσεις!

Στο πόρισμα διαπιστώνεται βέβαια ότι, υπήρχαν νυν και πρώην βουλευτές της Συνέλευσης που είχαν ενεργήσει αντίθετα με την δεοντολογία αλλά ονόματα δεν αναφέρονται ούτε σ’ αυτό το σημείο.

Αλλη μία «μάχη» κατά της διαφθοράς στις τάξεις των βουλευτών απανταχού της Ευρώπης, είχε στεφθεί με «απόλυτη επιτυχία»!!!

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.