ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακές φυλακές: Αστυνομική βία, υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες στα ψυχιατρεία

15:06 - 26 Απρ 2018 | Ειδήσεις
Κυπριακές φυλακές: Αστυνομική βία, υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες στα ψυχιατρεία
Με έκθεση της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταφέρεται εναντίον της Κύπρου, για την κακομεταχείριση κρατουμένων από αστυνομικούς, για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές καθώς και για τις κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα ιδρύματα ψυχιατρικής και κοινωνικής πρόνοιας.

Στηριζόμενη στα όσα διαπίστωσε η Επιτροπή, σε επίσκεψη της πέρυσι στην Κύπρο, αναφέρει ότι καταγράφθηκαν σοβαρά κρούσματα κακομεταχείρισης κρατουμένων από αστυνομικούς, κυρίως στους Κεντρικούς Αστυνομικούς Σταθμούς Λεμεσού και Πάφου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κακομεταχείριση αυτή , ειδικά κατά των αλλοδαπών - περιλάμβανε χαστούκια, γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματος.

Καταγράφθηκαν επίσης καταγγελίες, για σωματική, λεκτική και ρατσιστική κακομεταχείριση κρατουμένων μεταναστών από το προσωπικό του Κέντρου κράτησης της Menoyia, καθώς και κακομεταχείριση κρατουμένων που συνοδεύονταν στο αεροδρόμιο από αστυνομικούς μετανάστευσης.

Στην απάντησή τους, οι κυπριακές αρχές επαναβεβαιώνουν μια "μηδενική ανοχή" στην κακομεταχείριση της αστυνομίας και παρέχουν μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εκπαίδευσης της αστυνομίας.

Η CPTσημειώνει ακόμη ότι, οι θετικές προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης υπονομεύονται από τον υπερπληθυσμό σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας (NCP), όπου η αντιπροσωπεία του CPT έλαβε αρκετές καταγγελίες προσωπικού που κακοποίησαν σωματικά τους φυλακισμένους και άκουσαν πολυάριθμους ισχυρισμούς υπαλλήλων που προκάλεσαν προφορικά καταχρήσεις και απειλώντας με αντίποινα καταγγελιών.

Η Επιτροπή, τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή της για τις κακές έως απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας και επικρίνει την έλλειψη θεραπευτικών δραστηριοτήτων.

Νίκος Ρούσσης 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 26 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.