ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν

15:14 - 02 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν
Προϋπολογισμό ύψους 1,279 τρισ. ευρώ, για την επταετία 2021-2027 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πρότασή της που παρουσιάστηκε την Τετάρτη περιλαμβάνεται να καθοριστεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ για τη Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων, καθώς και 25 δισ. ευρώ για πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων.

Η πρόταση συμπεριλαμβάνει ακόμα Κράτος Δικαίου, διπλασιασμό του Erasmus, αλλά και (σχεδόν) 10πλασιασμός των μελών του FRONTEX.

Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε η Κομισιόν προτείνει μείωση της χρηματοδότησης για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής κατά 5% και στις δύο περιπτώσεις- ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η νέα πραγματικότητα μιας Ένωσης των 27. Και -4% για απευθείας χρηματοδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τριπλασιασμό των δαπανών για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη διαχείριση εξωτερικών συνόρων και τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την Άμυνα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο σχεδόν τριπλασιάζονται, φτάνοντας τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα νέα κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 10.000 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής ως το 2027.

Προτείνει επίσης ο προϋπολογισμός 2021-2027 να είναι αξίας 1,114% της οικονομικής παραγωγής των 27 μελών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ένωσή μας. Ο νέος προϋπολογισμός είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον μας ως μια νέα, φιλόδοξη Ένωση 27 κρατών μελών που τα ενώνει η αλληλεγγύη. Με τη σημερινή πρόταση, παρουσιάζουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια «ανάσα», αλλά δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς. Θα διασφαλίσουμε χρηστή δημοσιονομική διαχείριση μέσω του μηχανισμού για το κράτος δικαίου που θεσπίστηκε για πρώτη φορά. Με άλλα λόγια, θα ενεργήσουμε υπεύθυνα με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να έχουμε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.»

Ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους δήλωσε:

«Αυτή η πρόταση προϋπολογισμού αφορά πραγματικά την προστιθέμενη αξία της ΕΕ. Επενδύουμε περισσότερο σε τομείς όπου ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ενεργεί μόνο του ή όπου είναι αποτελεσματικότερο να ενεργούμε από κοινού - στην έρευνα, τη μετανάστευση, στον έλεγχο των συνόρων ή στην άμυνα. Συνεχίζουμε επίσης να χρηματοδοτούμε τις παραδοσιακές – αλλά εκσυγχρονισμένες – πολιτικές, όπως την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, διότι όλοι ωφελούμαστε από την υψηλή ποιότητα των γεωργικών μας προϊόντων και από τις περιφέρειες που καλύπτουν την οικονομική τους υστέρηση».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:58 - 02 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.