ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει για την παγκόσμια ειρήνη η απόφαση Τραμπ

22:58 - 08 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Τι σημαίνει για την παγκόσμια ειρήνη η απόφαση Τραμπ
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σηματοδοτεί έναν κύκλο ενεργειών, οι οποίες ενδεχομένως να πυροδοτήσουν επιπλέον την κρίση, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στήριξη του Ιράν από τη Ρωσία και η μεταξύ τους συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με τις «εκρηκτικές» τους τελευταίους μήνες σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, είναι ικανές να δρομολογήσουν άκρως αρνητικές εξελίξεις για τον κόσμο. Τα ρωσικά συμφέροντα στο Ιράν είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων κυβερνητικών, ακόμη και του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πράξη πολέμου» αν πληγεί το Ιράν.

Η ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά γενικότερα στον κόσμο, κρέμεται από μία κλωστή. Η εύθραστη κατάσταση στη Συρία και η παρουσία ικανών ιρανικών δυνάμεων στα εδάφη της, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τον παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενισχύουν το σενάριο μίας γενικευμένης εμπλοκής, με απροβλεπτες για τον κόσμο συνέπειες.

Η Ευρώπη είχε δηλώσει και επέμεινε μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με το Ιράν, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία δικλείδα ασφαλείας για την ειρήνη στον κόσμο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.