ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Βλέπει «κινδύνους» στην Ασφάλεια από ξένες επενδύσεις!

13:22 - 12 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
ΕΕ: Βλέπει «κινδύνους» στην Ασφάλεια από ξένες επενδύσεις!
Φαντάζει παράδοξο αλλά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση «διψάει» για ξένες επενδύσεις, τα θεσμικά της όργανα (Κομισιόν-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Ευρωκοινοβούλιο), έχουν μπλέξει σ’ ένα κυκεώνα ανταλλαγής προτάσεων και γνωμοδοτήσεων, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το «μυστικό», για το τι είναι εκείνο που φοβούνται οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, από ενδεχόμενη επέλαση επενδύσεων από τρίτες χώρες στην ΕΕ, αποκαλύπτει πρόσφατη Γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην σχετική Γνωμοδότηση, παρόλο που ομολογείται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι συχνά μια ευκαιρία για την οικονομία της ΕΕ, αποκαλύπτεται πως, σ’ ορισμένες περιπτώσεις, «η παροχή δυνατότητας για ορισμένες επενδύσεις μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την Ένωση και τα κράτη μέλη στον τομέα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.»

Ομολογείται, ακόμη, ότι η ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να μιλήσει με ενιαία φωνή για τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, και δεν μπορεί να διαθέτει μια κοινή αντίδραση στο ραγδαία μεταβαλλόμενο και ολοένα και πιο περίπλοκο επενδυτικό τοπίο.

Η όλη «διαβούλευση», ωστόσο, κατρακυλά στο επίπεδο της φιλοσοφικής αντιμετώπισης ενός τέτοιου σοβαρού θέματος για την Ευρώπη αφού, όπως υπογραμμίζεται, η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού ελέγχου από τα κράτη μέλη θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική, όπως προτείνει η Κομισιόν.

Το ότι θα είναι «μακρύς» ο δρόμος για την θέσπιση αυτού του πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, έστω και σε εθελοντική βάση, προκύπτει και από την λίστα εκείνων που απαιτούνται, για να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του Πλαισίου και να διώξει τους φόβους, για κινδύνους στην Ασφάλεια και την Δημόσια Τάξη.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αποσαφηνισθεί ο ορισμός των ξένων επενδυτών, όσον αφορά το πόθεν έσχες τους και εκείνους που ασκούν τον πραγματικό έλεγχο καθώς, όπως σημειώνεται, η γεωγραφική θέση μιας επιχειρήσεως δεν συνεπάγεται και τον πραγματικό τόπο προέλευσης των επενδύσεων.

Θα πρέπει, ακόμη, σύμφωνα με τα πλαίσια ελέγχων που θεσπίστηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ, να διευρυνθεί ο εξαντλητικός κατάλογος των τομέων καίριας σημασίας τεχνολογιών, υποδομών και τομέων που μπορούν να ληφθούν υπόψη και επί των οποίων οι ενδεχόμενες ξένες επενδύσεις ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.

* Oλη η Γνωμοδότηση στο λίνκ: 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=COMPARL&reference=PE-615.451&format=PDF&language=EL&secondRef=02

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.