ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον την τουρκική οικονομία

15:56 - 16 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Bloomberg: Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον την τουρκική οικονομία
Την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό τους προς την τουρκική οικονομία φαίνεται να έχουν χάσει οι επενδυτές, για πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων, Bloomberg, οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου και η ισοτιμία της λίρας κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογάν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς ούτε βιώσιμοι.

Τα δημοσιονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα assets της χώρας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Ερντογάν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να χαλιναγωγήσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογάν, καταλήγει το Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.