ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Στα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης η Τουρκία

14:22 - 23 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Bloomberg: Στα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης η Τουρκία
Στα πρόθυρα μιας πλήρους νομισματικής κατάρρευσης βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα η λίρα έχει κατρακυλήσει σε δραματικό επίπεδο, καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα της από το 2008. Παράλληλα η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει, αφήνει ανοικτό διάδρομο στους traders να στοιχηματίσουν κατά του νομίσματος.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

Οι αρχές «πρέπει να δράσουν τώρα», υποστηρίζει ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί να φτάσει αυτό, γιατί μετατρέπεται σε νομισματική κρίση. Εντέλει οι Τούρκοι θα αρχίσουν να πωλούν επίσης και τότε θα έχουμε πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Η λίρα υποχωρεί όλες τις ημέρες του μήνα, εκτός από τρεις, ένα sell off που επιταχύνθηκε από τη στιγμή που ο Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική, αν κερδίσει τις εκλογές. Οι επενδυτές τιμωρούν επίσης τη χώρα γιατί απέτυχε να πράξει αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που κινείται σε διψήφια ποσοστά, αλλά και να περιορίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η πτώση της λίρας κατά 21% φέτος είναι η δεύτερη χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο. Ακόμα και Ιάπωνες επενδυτές, που ανέβαζαν τα στοιχήματα υπέρ του νομίσματος, τώρα παίρνουν τις ζημίες τους.

Τι εκτιμά το χρηματιστήριο

Το χρηματιστήριο της χώρας εκτιμά ότι δεν υπάρχει οικονομικό στοιχείο που να δικαιολογεί την υποτίμηση. Απέδωσε την πτώση σε «κερδοσκοπικές προσεγγίσεις» που στοχεύουν την τουρκική οικονομία. «Η εκθετική εξέλιξη της ισοτιμίας είναι προφανώς σύμπτωμα νομισματικής κρίσης», προσθέτει ο Ulrich Leuchtmann, αναλυτής της Commerzbank AG σε ανάλυσή του. «Φυσικά η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τα γεγονότα σε αυτό το σημείο της κρίσης. Αυτό είναι μέρος της συνήθους εξέλιξης μιας τέτοιας κρίσης».

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης και βρίσκεται στο 7,4%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.