ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Μετοχές σε εργαζόμενους για σταθεροποίηση της οικονομίας

12:00 - 24 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Μετοχές σε εργαζόμενους για σταθεροποίηση της οικονομίας
Μ’ ένα προσχέδιο Ψηφίσματος, η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, αναδεικνύει το «ξεχασμένο» θέμα της συμμετοχής των εργαζομένων, μέσω αγοράς ή δωρεάς μετοχών, στις επιχειρήσεις και υποστηρίζει ότι, με την ενίσχυση αυτής της συμμετοχής, μπορεί να σταθεροποιηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της!

Το 2018 υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια μέτοχοι-εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στην Ευρώπη και 20 χώρες της ΕΕ διαθέτουν κάποιο είδος κινήτρων για την ενθάρρυνση και ενίσχυση αυτής της συμμετοχής.

Το 2017 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την συμμετοχή εργαζομένων-μετόχων στις επιχειρήσεις, που κατείχαν μετοχές αξίας 400 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, αναφέρει το προσχέδιο, υπάρχει μεγάλη ανισορροπία εντός της ΕΕ , λόγω της μη ύπαρξης επαρκούς νομοθεσίας στα κράτη μέλη.

Για παράδειγμα, αναφέρεται, σε ορισμένες χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία ή η Σλοβακία, οι μέτοχοι-εργαζόμενοι δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία ενώ, αντίθετα σε 15 χώρες της ΕΕ (μόνο 12 το 2015), όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Σουηδία ή η Κύπρος, έχουν δοθεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα που ευνοούν την απόκτηση μετοχών επιχειρήσεων από εργαζόμενους.

Άλλες χώρες παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο για την απόκτηση μετοχών επιχειρήσεων από εργαζόμενους αλλά χωρίς κανένα φορολογικό κίνητρο.

Η απόκτηση μετοχών εταιριών από εργαζόμενους, έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, υποστηρίζει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου και επικαλείται μελέτες των ΗΠΑ, που δείχνουν σαφώς ότι οι εταιρείες που προσφέρουν στους εργαζομένους τους ένα μερίδιο του επιχειρηματικού κεφαλαίου δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τις εταιρείες που δεν διαθέτουν τα ίδια μέσα.

Οι μέτοχοι-εργαζόμενοι συγκεντρώνουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία για λόγους συνταξιοδότησης, λαμβάνουν καλύτερους μισθούς και είναι λιγότερο πιθανό να καταστούν άνεργοι σε σύγκριση με τους άλλους εργαζόμενους.

 Καθώς τα εισοδήματα των ιδιωτικών νοικοκυριών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους μισθούς, οι μέτοχοι-εργαζόμενοι των εταιριών επωφελούνται από την άντληση κεφαλαίων, γεγονός που μειώνει την ανισότητα των περιουσιακών στοιχείων στην κοινωνία, υποστηρίζεται στην έκθεση.

Τονίζεται δε ότι και στην Ευρώπη έχει αποδειχθεί ότι, η κοινωνική απόδοση εταιριών που έχουν συν-μετόχους εργαζόμενους είναι κατά 52% υψηλότερη από άλλες εταιρίες που δεν έχουν.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

*Ολο το προσχέδιο ψηφίσματος στο συνοδευτικό υλικό στ' αγγλικά

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 24 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.