ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμπνοια Μέρκελ-Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

22:01 - 03 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Σύμπνοια Μέρκελ-Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης
Τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ έρχονται σε σύγκλιση με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν για την ενίσχυση και θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπως διαπιστώνει το Παρίσι.

Στο πλαίσιο της σύμπνοιας αυτής, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7, στον Καναδά, στις 8 και 9 Ιουνίου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν έναν κοινό οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 28η - 29η  Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα πολιτικός τάχθηκε υπέρ τόσο ενός προϋπολογισμού επενδύσεων για την Ευρωζώνη, όσο και ενός συστήματος δανείων για τα κράτη που βρίσκονται σε δυσκολία.

Σε εκτενή της συνέντευξη προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine η Άγκελα Μέρκελ εκφράζει τη στήριξή της σε μια σταδιακή εισαγωγή ενός «επενδυτικού προϋπολογισμού», το ύψος του οποίου ωστόσο θα πρέπει να κινείται σε «μικρό διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων». Δεν διευκρινίζει πάντως εάν αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του τακτικού κοινοτικού προϋπολογισμού ή ενός νέου προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης και υπό την αρμοδιότητα των υπ. Οικονομικών όπως αξιώνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Τάχθηκε επίσης υπέρ ενός συστήματος δανείων για τα κράτη που βρίσκονται σε δυσκολία.

«Πρόκειται για μια θετική κίνηση που μαρτυρά την ευρωπαϊκή δέσμευση της καγκελαρίου και της κυβέρνησής της» σχολιάζει το Μέγαρο των Ηλυσίων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

«Αυτός είναι ο μοναδικός πιθανός δρόμος για την ενίσχυση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σ’ αυτό, με το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας» τονίζει, επιπλέον.

Οι δύο χώρες «πρέπει να εργαστούν τις επόμενες εβδομάδες» για να προετοιμάσουν τον κοινό οδικό χάρτη, καταλήγει συμπερασματικά το Παρίσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.