ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κιμ – Τραμπ… σημειώσατε 1

07:29 - 13 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Κιμ – Τραμπ… σημειώσατε 1
Διεθνείς αναλυτές που σχολιάζουν τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν δικαιολογούν τον ενθουσιασμό του Αμερικανού προέδρου. Κάνουν λόγο για ένα… αναμάσημα παλιότερων συμφωνιών, ενώ σημειώνουν πως η Βόρεια Κορέα δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η γενικόλογη αναφορά για αποπυρηνικοποίηση δεν μπορεί να εκληφθεί ως επιτυχία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα έχει ήδη αναλάβει τη συγκεκριμένη δέσμευση, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, Μουν Τζε-ιν.

Αντίθετα, οι Financial Times επισημαίνουν πως στη συνάντηση της Σιγκαπούρης τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις τις έκανε η μεριά των ΗΠΑ και σημειώνουν πως ο Τραμπ υποσχέθηκε να σταματήσει τις κοινές ασκήσεις με την Νότια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένει να υπογραφεί σύντομα μια επίσημη συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δυο χωρών και έδειξε την ισχυρή θέλησή του να αποσύρει εν τέλει τους 32.000 Αμερικανούς στρατιώτες που εδρεύουν στη Νότια Κορέα.

Με βάση τα παραπάνω οι FT εκτιμούν πως ο Τραμπ ίσως αλλάξει γνώμη για ορισμένες από τις υποσχέσεις που έδωσε και επισημαίνουν πως μέχρι τώρα ο κ. Κιμ είναι αυτός που έχει δείξει πως είναι ο πιο ευφυής διαπραγματευτής.

Ο Τραμπ από τη μεριά του φυσικά κρατά το «όπλο» των κυρώσεων, τις οποίες δεν πρόκειται να αποσύρει μέχρι την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της περιοχής. Και τελικά, τι μπορεί να… κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Μήπως η αγαπημένη δραστηριότητα του Αμερικανού Προέδρου, το real estate;

Η αποδυναμωμένη οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει ανάγκη από επενδύσεις και όπως λέει και ο Τραμπ, θα ήταν προτιμότερο στις παραλίες της χώρας να στηθούν ξενοδοχεία, παρά να συνεχιστούν εκεί οι πυρηνικές δοκιμές.

Ο Τραμπ έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση στον Κιμ. Το ανακοίνωσε ο ίδιος στα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Άραγε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ενδιαφέρεται για μία άκρως καπιταλιστική στροφή στην… καριέρα του;

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.