ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λευκός καπνός» στη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν για προϋπολογισμό της ευρωζώνης

18:25 - 19 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
«Λευκός καπνός» στη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν για προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν σημείωσαν σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο των συζητήσεών τους για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα συμφώνησαν στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, που έχει ως στόχο την τόνωση των επενδύσεων και την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε η κα. Μέρκελ μετά τις συνομιλίες με τον κ. Μακρόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 με 29 Ιουνίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε, σύμφωνα με το Reuters πως η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επενδύσεων, έχοντας παράλληλα ως στόχο την ενίσχυση της σύγκλισης εντός της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, η κα. Μέρκελ επανέλαβε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αφότου μειωθούν τα ρίσκα στις τράπεζες.  Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι το δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στον ESM.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας ιδιαίτερα εστίασε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα έχει την κοινή ευθύνη για τις τράπεζες.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε από την πλευρά του πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα είναι «πραγματικός» και θα έχει ετήσια έσοδα και δαπάνες, ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2021.

Σημειώνεται ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ε.Ε., οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν ένα ευρύ σχέδιο αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινοτικών οργάνων και την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού, ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 19 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.