ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος εποχής για την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική;

11:05 - 24 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Τέλος εποχής για την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική;
Τα μάτια των πολιτών της ΕΕ είναι στραμμένα στην έκτακτη συνάντηση κορυφής κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ήδη 16 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν ώστε να καταγράψουν προθέσεις αλλά και να διαμορφώσουν αν είναι εφικτό ένα νέο πλαίσιο.

Κεντρική πρόθεση της Γερμανίας που κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, είναι η προσπάθεια μετάλλαξης της συμπεφωνημένης εδώ και χρόνια πολιτικής για αμοιβαιότητα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης, η σκιά της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» αναμένεται να πέσει και πάλι, έστω και αν το πλαίσιο αυτό πλήττει βάναυσα το νότο, καθώς επιτάσσει ότι η χώρα πρώτης εισόδου θα γίνεται και χώρα υποδοχής για την επιστροφή στη χώρα αφετηρίας του μετανάστη «χωρίς χαρτιά».

Το μέτωπο των νέων χωρών (Αν. Ευρώπη) αρνείται να συμμετάσχει και βάζει συνεχώς στο δημόσιο διάλογο τις ακραίες θέσεις περί «Ευρώπης – φρούριο» που στο παρελθόν έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Κομισιόν όσο και από τα παλαιά κράτη μέλη. Όμως πλέον οι ακραίες φωνές αυτές των πολιτικών τύπου Όρμπαν έχουν βρει έδαφος στη Γερμανία οδηγώντας την καγκελάριο Μέρκελ σε αναδίπλωση σε ακραίες δεξιές θέσεις. Εκεί είναι και το κλειδί της συνόδου, δηλαδή αν κάτω από την πίεση της Γερμανικής Δεξιάς θα οδηγηθεί η ΕΕ σε ακραίες θέσεις, τύπου στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη παρουσίασε ορισμένες από τις προτάσεις της για τη διαχείριση του θέματος εν όψει της συνάντησης.

«Είμαι αντίθετος στο Γκουαντάναμο Μπέι για τους μετανάστες. Αυτό είναι κατά των ευρωπαϊκών αξιών, οπότε αποκλείεται», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο των μεταναστών στη Βόρεια Αφρική έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, νέους συνοριοφύλακες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. καθώς και ένα σχέδιο επανεγκατάστασης. Ερωτηθείς αν η μόνη λύση είναι η πανευρωπαϊκή, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να προχωρήσουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα . Το Σένγκεν πρέπει να προστατευθεί, αλλά το Σένγκεν δεν είναι απλώς ένα σχέδιο, όπως είπα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα».

Στη συνάντηση, θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν την Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ′ αυτήν, είναι «απαράδεκτες».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη συνάντηση κορυφής» της Κυριακής και επέμεινε στην ανάγκη στη συνάντηση αυτή να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.