ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Οι τράπεζες διαπιστώνουν αύξηση της ζήτησης για δάνεια

12:10 - 24 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Οι τράπεζες διαπιστώνουν αύξηση της ζήτησης για δάνεια
Οι τράπεζες της ευρωζώνης εκτιμούν πως η ζήτηση για εταιρικά δάνεια και δάνεια προς νοικοκυριά, θα αυξηθεί περαιτέρω στο γ΄ τρίμηνο με τα πιστωτικά πρότυπα να χαλαρώνουν και αυτά, αναφέρει η ΕΚΤ στην τριμηνιαία της έρευνα για τις κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης.

Με την αγορά ομολόγων ύψους 2,5 τρισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, η ΕΚΤ έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ελπίζοντας να τονώσει το δανεισμό και τις δαπάνες, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Αν και το σχέδιο δούλεψε πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σχεδόν στα μετά την κρίση υψηλά, ώστε η ΕΚΤ συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να αποσύρει σταδιακά τις αγορές ομολόγων, ικανοποιημένη που ο πληθωρισμός τελικά προχωράει προς τον στόχο του λίγο κάτω του 2%.

Στο β΄ τρίμηνο, οι τράπεζες διαπίστωσαν αυξημένη ζήτηση για επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και δήλωσαν πως τα πιστωτικά πρότυπα επίσης χαλάρωσαν και στις τρεις κατηγορίες, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ακόμη ότι οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό και οι κίνδυνοι, συνέβαλαν στην χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων στο β΄ τρίμηνο, ενώ η ανοχή κινδύνου, το κόστος χρηματοδότησης και οι περιορισμοί στους ισολογισμούς, είχαν ουδέτερη επίδραση σε γενικές γραμμές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.