ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Εγκρίνει ενισχύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

10:24 - 31 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Εγκρίνει ενισχύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο σχεδιαζόμενος ελληνικός μηχανισμός που θα αμείβει την ευέλικτη δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής, συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σημειώνεται ότι ευελιξία θεωρείται η αύξηση ή μείωση της κατανεμόμενης ισχύος της μονάδας παραγωγής, ώστε να καλύπτει τη ζήτηση με βάση τις εντολές του διαχειριστή. Αυτό γίνεται σε επιλεγμένες μονάδες έναντι αποζημίωσης για τη διαθεσιμότητά τους.

Στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού, οι πάροχοι ευέλικτης δυναμικότητας, όπως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, οι ευέλικτοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και, σε ένα δεύτερο στάδιο, οι διαχειριστές απόκρισης στη ζήτηση και οι διαχειριστές αποθήκευσης μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή, στην περίπτωση των διαχειριστών απόκρισης στη ζήτηση, για να μειώνουν τη δική τους κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν αυτή η ευελιξία στη δυναμικότητα παραγωγής θα δώσει τη δυνατότητα στον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ) να αντιμετωπίζει τη μεταβλητότητα της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, όταν η μείωση στη παραγωγή ηλιακής ενέργειας συμπίπτει με την αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον περιορισμό του κόστους, ο ΔΣΜ θα επιλέξει παρόχους ευέλικτης δυναμικότητας μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών, με μέγιστο δημοπρατούμενο όγκο 4.500 megawatt. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2019. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση προς τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, περιορίζοντας παράλληλα τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο μεταβατικός μηχανισμός που θα εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του 2019 θα αφορά σε πρώτη φάση τη συμμετοχή στη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος μονάδων φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η δημοπρασία θα αφορά μέγιστο ποσό ευελιξίας παραγωγής συνολικής ισχύος 4.500 MW, αναφέρει η Κομισιόν.

Σε δεύτερη δημοπρασία αργότερα θα συμμετάσχουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν όταν τους ζητηθεί την κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται το ΥΠΕΝ να καταθέσει στην Κομισιόν το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και λιγνιτικές μονάδες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.