ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: «Εμφύλιος» στους Εργατικούς λόγω φαινομένων αντισημιτισμού

12:00 - 06 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Βρετανία: «Εμφύλιος» στους Εργατικούς λόγω φαινομένων αντισημιτισμού
Κλιμακώνεται η κρίση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του βρετανικού Εργατικού Κόμματος λόγω της καταγγελλόμενης αδυναμίας της ηγεσίας του να πατάξει φαινόμενα αντισημιτισμού.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται εντεινόμενες επικρίσεις για ανεπαρκή καταδίκη ή αντιμετώπιση διαφόρων φραστικών τοποθετήσεων φίλα προσκείμενων στελεχών των Εργατικών, οι οποίες έχουν καταδικασθεί από εβραϊκές οργανώσεις και Εβραίους βουλευτές του ως εκφάνσεις εγγενούς αντισημιτισμού στα αριστερά του κόμματος.

Ο ηγέτης των Εργατικών επιχείρησε με άρθρο του στον Guardian το Σάββατο να καθησυχάσει τους επικριτές, δηλώνοντας ότι παραδέχεται πως «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο οι Εργατικοί εργάζονται να ξεπεράσουν».

Ο κ. Κόρμπιν ανέφερε: «Οι άνθρωποι που ρίχνουν αντισημιτικό δηλητήριο πρέπει να καταλάβουν: Δε μιλάτε εξ ονόματός μου. Δεν είστε υποστηρικτές μου και δεν έχετε θέση στο κίνημά μας».

Παρόλα αυτά, ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τομ Γουάτσον, ο οποίος προέρχεται από την κεντροαριστερή πτέρυγα του κόμματος, επέκρινε με συνέντευξή του στον Observer τους χειρισμούς της κρίσης.

Με δηλώσεις του που έχουν χαρακτηριστεί από σχολιαστές ως «κήρυξη εμφυλίου πολέμου», ο κ. Γουάτσον είπε: «Είναι μία από εκείνες τις στιγμές που πρέπει να ρίξουμε μία προσεκτική, σκληρή ματιά στους εαυτούς μας, να υπερασπιστούμε το σωστό και να παρουσιάσουμε το κόμμα ως κατάλληλο να ηγηθεί του έθνους, ειδάλλως θα εξαφανιστούμε σε μία δίνη αιώνιου ονείδους και ντροπής».

Ο κ. Γουάτσον ζήτησε μεταξύ άλλων να τερματιστεί η εσωκομματική πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της εβραϊκής πίστης βουλευτού των Εργατικών Μάργκαρετ Χότζες, η οποία είχε χαρακτηρίσει «αντισημίτη» τον κ. Κόρμπιν έχοντας λογομαχήσει μαζί του εντός της αίθουσας της Βουλής των Κοινοτήτων. Κάλεσε επίσης σε άμεση υιοθέτηση από το Εργατικό Κόμμα του πλήρους ορισμού της έννοιας του αντισημιτισμού όπως έχει διαμορφωθεί από τη Διεθνή Συμμαχία Ενθύμησης του Ολοκαυτώματος.

Το αρμόδιο όργανο του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή, υιοθέτησε τον περασμένο μήνα έναν κώδικα διαγωγής κατά του αντισημιτισμού που δεν αναγνωρίζει όμως πλήρως τον διεθνώς αναγνωρισμένο ορισμό του φαινομένου.

Οι τοποθετήσεις του κ. Γουάτσον προκάλεσαν συντονισμένη μαζική επίθεση σε βάρος του μέσω Twitter το βράδυ της Κυριακής από οπαδούς του κ. Κόρμπιν. Συνολικά περίπου 50.000 tweets αναρτήθηκαν με το hashtag #resignwatson, καλώντας τον αντιπρόεδρο του κόμματος σε παραίτηση.

Σε απάντησή του στο Twitter ο κ. Γουάτσον σχολίασε: «Ποτέ μα ποτέ δεν πίστευα ότι θα αντιμετώπιζα το αίτημα #resignwatson επειδή υπερασπίστηκα ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προκατάληψη και μίσος».

Οι υποστηρικτές του κ. Κόρμπιν, ωστόσο, καταλογίζουν στον Τομ Γουάτσον απόπειρα υπονόμευσης του ηγέτη των Εργατικών, κατηγορία που έχει αποδοθεί στον αντιπρόεδρο του κόμματος και στο παρελθόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.