ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς «διάβασαν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το διάγγελμα Τσίπρα

17:38 - 21 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Πώς «διάβασαν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το διάγγελμα Τσίπρα
Με εκτενείς αναφορές κάλυψαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μερίδα του οικονομικού Τύπου το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Mε τίτλο "Για τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα τη μοίρα της στα χέρια της", η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού για το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.

Η εφημερίδα σημειώνει την επιλογή του νησιού της Ιθάκης από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκφώνηση του δεκάλεπτου αυτού διαγγέλματος και στον συμβολισμό της ως σημείο αναχώρησης και επιστροφής του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, ο οποίος επέστρεψε στην Ιθάκη έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι δέκα χρόνων.

Με παρόμοιο τίτλο και περιεχόμενο ("Η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη μοίρα της στα χέρια της") αναφέρεται στο το δικό της δημοσίευμα η Le Parisien, η οποία σημειώνει επίσης το πλήθος των συμβολικών αναφορών στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού. "Ελλάδα: ο Τσίπρας σφραγίζει στην Ιθάκη το τέλος της Οδύσσειας των σχεδίων βοήθειας", τιτλοφορεί κείμενό του για το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti σε ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο "Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η οδύσσεια με το χρέος τελείωσε" στην εκτενή του αναφορά στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, γράφει ότι "ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής Οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω".

Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤASS, στην επίσης εκτενή του ανταπόκριση του από την Αθήνα με τίτλο "Τσίπρας: η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους", δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για τη χώρα η Ελλάδα "δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.