ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα

17:25 - 19 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα
Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνει ότι, παρά την πτωτική πίστη στην ΕΕ να παραδώσει, οι πολίτες της ΕΕ αναμένουν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες τους.

Από το 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη μέτρηση των αντιλήψεων και των προσδοκιών των δράσεων που αναλαμβάνονται από την ΕΕ σε 15 βασικούς τομείς πολιτικής των πολιτών. Η τελευταία έρευνα, που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνει ότι, ενώ ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι με τη δράση που ανέλαβε η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την απασχόληση και το περιβάλλον, απαιτεί περισσότερη δράση της ΕΕ σε σχεδόν όλους τους τομείς πολιτικής δεν είναι λιγότερο σημαντική. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους επικριτές της ΕΕ που την κατηγορούν για έλλειψη σχέσεως ή υπερβολικής ρύθμισης.

Η τρομοκρατία, η ανεργία και η προστασία του περιβάλλοντος είναι οι τρεις τομείς πολιτικής στους οποίους, κατά μέσο όρο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ζητούν μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΕ στο μέλλον (αντίστοιχα 77%, 76% και 75%). Τα θέματα αυτά έχουν βγει στην κορυφή δεδομένου ότι αυτή η σειρά έρευνα που ξεκίνησε το 2016, ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%), την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας (73%) και τη μετανάστευση (72%).

Τι είναι καινούργιο φέτος όμως είναι ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%, που αντιστοιχεί σε 9 σημείο αύξηση σε σχέση με το 2016), δείτε την τρέχουσα δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τώρα ως επαρκείς και 29% (που αντιπροσωπεύουν το 6 σημείο-αύξηση ) να πω το ίδιο και για την καταπολέμηση της ανεργίας. Παρόμοιες τάσεις είναι εμφανείς και σε άλλους τομείς πολιτικής. Σε έξι από τους 15 τομείς πολιτικής που μετράται στο 2018, που καλύπτουν την ισότητα των φύλων, η ενεργειακή ασφάλεια, βιομηχανική και οικονομική πολιτική, τη γεωργία και την εξωτερική πολιτική, οι πολίτες της ΕΕ είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι, ίσως, ως αποτέλεσμα των νέων παγκόσμιων προκλήσεων και περιστάσεις, μια σαφής πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών θέλουν η ΕΕ να μιλήσει με μια πιο ενωμένη φωνή στη διεθνή σκηνή. Αυτό απηχεί μια από τις προτεραιότητες πολιτικής που περιγράφονται από τον Πρόεδρο Juncker στο κράτος της ομιλίας Ένωσης την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο. Οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι περισσότερο συντονισμό και δράση της ΕΕ ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης δύναμης και της επιρροής της Ρωσίας (71%) και την Κίνα (71%), καθώς και για την αντιμετώπιση ΗΠΑ-προεδρία του Donald Trump (68%).

Λιγότερο Ευρώπη δύο ταχυτήτων στο μέλλον;

Ωστόσο, οι πολίτες εξακολουθούν να διίστανται σχετικά με το αν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί για να γεφυρώσει το χάσμα παράδοση σε ορισμένους τομείς πολιτικής ή να προχωρήσει σε διαφορετικές ταχύτητες. 44% των ερωτηθέντων φέτος συμφωνούν ότι τα κράτη μέλη είναι πρόθυμοι να εργαστούν πιο στενά σε ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να το πράξουν χωρίς να περιμένει όλους να συμφωνήσουν, ενώ 43% θεωρεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιμένει για την κοινή συμφωνία πριν από την εισαγωγή περισσότερων πολιτικών για την αντιμετώπιση νέων προτεραιοτήτων.

Σε γενικές γραμμές, η στήριξη για αυτήν την προσέγγιση δύο ταχυτήτων έχει μειωθεί σε 23 από τα κράτη μέλη, αν και οι μισοί είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό υπέρ, με την μεγαλύτερη υποστήριξη διαδεδομένη στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Ερωτηθέντων Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδότησε τη σημαντικότερη πτώση της υποστήριξης (-12 μονάδες) για την Ευρώπη 2 ταχυτήτων όπου μόνο 1 στους 4 είναι τώρα υπέρ.

Αντίθετα, οι ερωτηθέντες σε 14 κράτη μέλη πιστεύουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε για όλες τις χώρες της ΕΕ να είναι έτοιμη να προχωρήσουμε μαζί. Η άποψη αυτή είναι πιο διαδεδομένη στην Πορτογαλία (74%), την Ελλάδα (58%), τη Ρουμανία και την Ισπανία (και τα δύο σε 54%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.