ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουσκ: Ο συμβιβασμός στο Brexit παραμένει εφικτός

20:58 - 21 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Τουσκ: Ο συμβιβασμός στο Brexit παραμένει εφικτός
Για πολύ «σκληρή» και «ασυμβίβαστη» στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με αφορμή τη διαπραγματευτική αδιέξοδο για το Brexit, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός.

Mε δήλωσή του ο κ. Τουσκ αναφέρει ότι η Ε.Ε. και οι ηγέτες της κατανοούν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκφράστηκε μέσω δημοψηφίσματος, για αποχώρηση από την Ένωση.

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουμε επικεντρωθεί στην εξεύρεση συμφωνίας που θα ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που θα προκληθούν από το Brexit, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, για το μέλλον», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «μελετήσαμε τις προτάσεις του σχεδίου Checkers με κάθε σοβαρότητα και αποφασίσαμε ότι για το καλό των διαπραγματεύσεων και από σεβασμό στις προσπάθειες της κ. Μέι  να το αντιμετωπίσουμε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Τουσκ στη δήλωσή του παρέπεμψε στα όσα είπε πριν από τη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ ότι «στο ιρλανδικό ζήτημα και στους κανόνες οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να επαναδιαπραγματευθούν».

«Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου που παρουσιάστηκε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σάλτσμπουργκ ήταν εκπληκτικά σκληρή και στην πραγματικότητα ασυμβίβαστη», ανέφερε ο κ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι η απάντηση των «27» ήταν να επαναλάβουν την εμπιστοσύνη τους στον διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ.

Κλείνοντας ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως αυτά τα λόγια τα είπε ως ένας στενός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματικός θαυμαστής της Τερέζας Μέι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.