ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζάκσον Xολ: Τι αναμένουν οι αναλυτές από τον «χρησμό» Πάουελ Κύριο

16:23 - 24 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Τζάκσον Xολ: Τι αναμένουν οι αναλυτές από τον «χρησμό» Πάουελ
Τα επόμενα βήματα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Fed αναμένεται να «χαρτογραφήσει» στην ομιλία του την Παρασκευή, στο Τζάκσον Χολ, ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Bloomberg η ομιλία αυτή ενδέχεται να μην έχει τις ίδιες «δραματικές νότες» των προηγούμενων ετών, ωστόσο λαμβάνει χώρα στιγμή που η Fed περνά το πιο δύσκολο στάδιο της προσπάθειας καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ αναμένεται να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους η Fed θα εκτιμήσει τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα και θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Ο Πάουελ θα υποστηρίξει πως δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική χαλάρωση άμεσα, σύμφωνα με την άποψή μου», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Ντόναλντ Κον, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πως «θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσει τι εννοεί όταν μιλά για μακροοικονομικά δεδομένα, αφού θα περιορίσει οποιαδήποτε μεταβλητότητα των αγορών».

Η σύνοδος στο Τζάκσον Χολ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αντιμετωπίζουν ακόμα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και υψηλότερες από το θεμιτό πιθανότητες δημιουργίας οικονομικής ύφεσης. Η πρόκληση είναι προφανώς η εξισορρόπηση των δύο κινδύνων με την αποφυγή της ανώμαλης προσγείωσης και την παράλληλη μείωση του πληθωρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιτόκια της Fed κυμαίνονται σε υψηλό 22 ετών στο 5,25% – 5,5%. Μέχρι τώρα, οι πληθωριστικοί δείκτες έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η αμερικανική οικονομία έχει αντέξει τις πιέσεις που τα επιτόκια αυτά ασκούν. Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες δε συμφωνούν όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις.

Οι δύο απόψεις

Από τη μία, κάποιοι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως τα υψηλά επιτόκια δεν έχουν επιδράσει ακόμα στην οικονομία και ανησυχούν πως περαιτέρω σύσφιξη θα δημιουργήσει προβλήματα σε αυτήν.

Οι υπόλοιποι αναφέρουν το αντίθετο, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται περαιτέρω ενδείξεις πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg Economics, Άννα Γουόνγκ, «δεδομένης της διαφοράς απόψεων, αναμένουμε πως ο Τζερόμ Πάουελ θα στηρίξει την πολιτική του βλέποντας και κάνοντας, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον».

«Αναμένουμε πως ο Πάουελ θα συνεχίσει το αφήγημα της παρακολούθησης των δεδομένων», σημείωσε από την πλευρά της η αναλυτής της Morgan Stanley, Έλλεν Ζέντνερ.

Σημειωτέον πως, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ως επικεφαλής της Fed το 2018, ο Πάουελ είχε επισημάνει την αβεβαιότητα των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων, αλλά είχε τονίσει πως σε περίπτωση μίας οικονομικής ή πληθωριστικής κρίσης, «η Fed θα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ξεκάθαρων δηλώσεων από τον Πάουελ φέτος αφού η εξέλιξη των πραγμάτων είναι ακόμα πιο αβέβαιη σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε ο πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics, Άνταμ Πόσεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.