ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού- Πρώτη φορά από τον Ιούνιο

14:17 - 03 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Τουρκία: Απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού- Πρώτη φορά από τον Ιούνιο
Ο τουρκικός πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, μια αιφνιδιαστική επιβράδυνση που ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινή, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας υπόσχεται να περιορίσει τις πιέσεις κόστους με αυστηρή νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 61,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μια ελαφρώς μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο. Μόνο δύο από τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν επιβράδυνση, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 62,5%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4%, επεκτείνοντας ένα σερί βραδύτερων μειώσεων που ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024, με τον κυβερνήτη Hafize Gaye Erkan να λέει ότι ο αποπληθωρισμός θα ξεκινήσει μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για φέτος στο 65% και θα κορυφωθεί τον επόμενο Μάιο στο 75%.

Η λίρα άλλαξε ελάχιστα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Αν και, όπως επισημαίνει το  Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί, έχασε λίγο περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου τον Οκτώβριο, προσθέτοντας στη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση στις αναδυόμενες αγορές φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.