ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Η διατήρηση περιοριστικών επιτοκίων ίσως επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση

18:31 - 14 Φεβ 2024 | Ειδήσεις
Fed: Η διατήρηση περιοριστικών επιτοκίων ίσως επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση
Καθησυχαστικός για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε σήμερα αξιωματούχος της Federal Reserve, μια ημέρα μετά την υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του Ιανουαρίου, η οποία οδήγησε σε βαριές απώλειες στη Wall Street.

«Ακόμα και αν ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος για μερικούς μήνες…αυτό παραμένει συμβατό με την πορεία μας για την επιστροφή στον στόχο (του 2%)», ανέφερε ο πρόεδρος της Chicago Fed, Austan Goolsbee σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. «Δεν υποστηρίζω το να περιμένουμε (σε σταθερά επιτόκια) μέχρι ο πληθωρισμός να πετύχει το 2% σε ετήσια βάση για να αρχίσουμε τις μειώσες», πρόσθεσε. 

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τους τελευταίους επτά μήνες, ο δομικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης –ένας δείκτης που βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Fed– βρίσκεται στο επίπεδο του στόχου του 2% ή και χαμηλότερα.

«Οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνδέονται με την εμπιστοσύνη [που έχουμε] ότι βρισκόμαστε σε πορεία για την επίτευξη του στόχου», σημείωσε. «Νομίζω ότι αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι αν παραμείνουμε στα σημερινά περιοριστικά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό, θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την πλευρά της απασχόλησης στη διττή αποστολή της Fed».

Η αποστολή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εκτός από το να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών διατηρώντας τον πληθωρισμό στο 2%, μεσοπρόθεσμα, είναι και η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης. Η Fed,  τον προηγούμενο μήνα, κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,50%, όπου βρίσκονται από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς θέλει να δει περισσότερα στοιχεία ότι ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς το 2%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.