ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νετανιάχου: Νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία στη Γάζα

00:02 - 01 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
Νετανιάχου: Νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία στη Γάζα
Απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε, εκ νέου, ότι ο στρατός του Ισραήλ (IDF) έχει σαφές σχέδιο για τις επικείμενες μάχες στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσής της από αμάχους, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο.

Αρνήθηκε ότι έχει σκληρύνει τη θέση του ως προς τους όρους συμφωνίας για τους ομήρους. «Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας», είπε. Ωστόσο, σημείωσε πως «προσκρούουμε σ' έναν τοίχο μη ρεαλιστικών απαιτήσεων της Χαμάς, η οποία γνωρίζει ότι τα αιτήματά της είναι παράλογα και δεν προσπαθεί καν να πλησιάσει σ' ένα σημείο συμφωνίας. Αυτή είναι η κατάσταση». «Είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε, «αλλά σας δίνω την τρέχουσα αξιολόγηση... Συνεχίζουμε να ενεργούμε και να ελπίζουμε, όμως δε μπορώ να δώσω υπόσχεση αυτή τη στιγμή» ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο πρόσωπό του με έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό, λέγοντας πως κάνει πόλεμο για πολιτικούς λόγους, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε κάτι τέτοιο. 

Όσον αφορά τις προσπάθειες του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να επιβάλει περιορισμούς στην προσευχή για τους Άραβες στο συγκρότημα Αλ Ακσα, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, απάντησε:  «Διασφαλίζουμε την ελευθερία της λατρείας, σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταματήσουμε την ελευθερία της λατρείας των μουσουλμάνων. Εάν το Ισραήλ δεν ήταν κυρίαρχο στον ναό, δε θα υπήρχε ελευθερία λατρείας για τις τρεις θρησκείες».

Σχετικά με το βόρειο μέτωπο, απέναντι στη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσε την ελπίδα του ότι η ασφάλεια θα επιτευχθεί διπλωματικά, τονίζοντας, όμως, ότι θα καταφύγει και σε στρατιωτική ισχύ εάν χρειαστεί.

Τέλος, ερωτηθείς για τη θερμαινόμενη συζήτηση περί εκλογών στο Ισραήλ, απάντησε: «Αν συνεχίσουμε, ο πόλεμος θα τελειώσει. Αυτός είναι ο στόχος μου. Πρώτα, πρέπει να νικήσουμε». Αν, αντίθετα, γίνουν εκλογές, «όλα θα παραλύσουν».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.