ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ισραήλ... τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία-Αιχμές για τις ΗΠΑ

18:52 - 26 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
Το Ισραήλ... τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία-Αιχμές για τις ΗΠΑ
Για μία ακόμη φορά οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα μοιάζει να πέφτουν στο κενό. Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ, αφού η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση για συμφωνία, που περιλαμβάνει απελευθέρωση ομήρων και εκεχειρία, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel. Η αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Ντόχα εδώ και οκτώ ημέρες.

Πάντως, πολλά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι μικρή ομάδα της Μοσάντ παρέμεινε στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε τις αναφορές. Ο Majed al-Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η απόφαση της Χαμάς να απορρίψει τον συμβιβασμό με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ «είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και θλιβερή απόδειξη για τη ζημιά που προκλήθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός και πέρασε το βράδυ της Δευτέρας, αφού οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο, όπως θα ήθελε το Ισραήλ.

Το γραφείο του Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για «ακραία αιτήματα», όπως ο πλήρης τερματισμός του πολέμου και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. «Το Ισραήλ δε θα υποχωρήσει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», ανέφερε.

Η Χαμάς δήλωσε, τη Δευτέρα το βράδυ, ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές πως θα εμμείνει στην αρχική της θέση σχετικά με το αίτημα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και «πραγματική» ανταλλαγή «αιχμαλώτων» — απαιτήσεις που το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως παραληρηματικές.

Ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση έχει εξαρτήσει τυχόν απελευθέρωση ομήρων με τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο, το Τελ Αβίβ επιμένει ότι η εκστρατεία για την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς θα ξαναρχίσει, μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας για τους ομήρους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Κατς, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μη θέσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα βλάψει τις συνομιλίες.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η απόφαση των ΗΠΑ δίνει στη Χαμάς λόγους να πιστεύει ότι «θα επιτύχει κατάπαυση πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 26 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.