ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Κατά περίπτωση το bail in των τραπεζών

13:21 - 23 Μαϊ 2016 | Επιχειρήσεις
Κομισιόν: Κατά περίπτωση το bail in των τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα κανονισμό που ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει εναρμονισμένο ελάχιστο όριο στο bail in των τραπεζών, στην περίπτωση εκκαθάρισης μιας τράπεζας, κίνηση οποία αμβλύνει κάπως τις απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την εκκαθάριση των τραπεζών, που τέθηκαν σε ισχύ στην αρχή του έτους, υποχρεώνουν τις τράπεζες να τηρούν στοιχεία τα οποία θα μπορούν να εκκαθαριστούν στην περίπτωση που μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση.

 

Η απαίτηση αυτή, γνωστή ως MREL (ελάχιστο όριο για επιλέξιμες υποχρεώσεις) είναι βασική προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το bail-in, η διαδικασία δηλαδή που έχει στόχο να αναγκάσει τους μετόχους της τράπεζας, τους ομολογιούχους της και τους μεγαλοκαταθέτες της να πληρώνουν για τη διάσωση ώστε να αποφευχθεί αν είναι δυνατόν η χρήση χρημάτων των φορολογούμενων.

 

Η Κομισιόν αρνήθηκε να εισάγει εναρμονισμένο επίπεδο για το ελάχιστο όριο των επιλέξιμων υποχρεώσεων στον κανονισμό που υιοθετήθηκε σήμερα, όπως άλλωστε αναφέρονταν και σε προσχέδιο του κανονισμού που είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη εβδομάδα το Reuters.

Η νέα νομοθεσία θα έχει άμεση εφαρμογή αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες από το ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης θα εξακολουθήσει να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει όριο 8% ή παραπάνω στις τράπεζες, μόνο όμως αν αποδείξει ότι αυτό είναι αναγκαίο. Σημειώνεται πως το όργανο καταρτίζει αυτή τη στιγμή σχέδια εξυγίανσης για περισσότερες από 140 τράπεζες που βρίσκονται υπό την επίβλεψή του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.