ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα της Ιταλίας προς Κομισιόν για διάσωση της Monte dei Paschi

12:51 - 02 Δεκ 2016 | Επιχειρήσεις
Αίτημα της Ιταλίας προς Κομισιόν για διάσωση της Monte dei Paschi
Η Ιταλία συζητάει με την Κομισιόν τους όρους της κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi την οποία έχει ήδη αιτηθεί και που θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αν χρειαστεί, αναφέρει η Corriere della Sera.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας χρειάζεται να αντλήσει 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα που προσδιορίστηκε από τα stress test της ΕΚΤ, ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να εκκαθαριστεί.

 

Επικαλούμενη πηγές με γνώση του ζητήματος, η Corriere δήλωσε πως η Ιταλία είχε ήδη υποβάλει αίτημα για να ξεκινήσει μια δημόσια ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi από την επόμενη εβδομάδα.

 

Η εφημερίδα ανέφερε πως η Κομισιόν ήταν πρόθυμη να περιορίσει το βάρος προς τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και ότι συζητά σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης.

 

Ο επικεφαλής οικονομικών της τράπεζας, Francesco Mele, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Κομισιόν πρόκειται να συμφωνήσει ότι μόνο οι μέτοχοι και οι junior ομολογιούχοι θα μοιραστούν τις ζημιές της τράπεζες προτού δοθεί στη Monte dei Paschi οποιαδήποτε κρατική βοήθεια.

 

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες απαιτεί οι επενδυτές να υφίστανται ζημιές προτού τα τραπεζικά ιδρύματα καταφεύγουν σε δημόσιο χρήμα, αλλά μια πιο επιεικής εκδοχή των κανόνων μπορεί να ισχύσει σε περιπτώσεις όπως αυτή της Monte dei Paschi.

 

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι αρχές θα εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ με ευελιξία σε σχέση με το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi, για να αποφευχθούν οι ζημιές σε όλο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.