ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από Moody’s για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

13:39 - 24 Αυγ 2017 | Επιχειρήσεις
«Καμπανάκι» από Moody’s για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Καμπανάκι για τις προβλέψεις 0,5 δισ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου χτυπά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναφέροντας ότι το γεγονός θα είναι πιστωτικά αρνητικό για την τράπεζα ενώ, δεδομένου του μεγέθους της και της έκτασης των ζημιών, θα επιφέρει ζημιές για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα το 2017.

Όπως υπενθυμίζει το Stockwatch, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ορισμένες τροποποιήσεις των παραδοχών θα αυξήσουν τις προβλέψεις κατά €500 εκ. με αποτέλεσμα την καταγραφή ζημιών €550 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι κερδών €2 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2017 και €67 εκ. το 2016.

 

Η τράπεζα αναμένει ότι οι αυξημένες προβλέψεις θα μειώσουν το δείκτη κεφαλαίων κατηγορίας 1 (CET1) του Ιουνίου 2017 στο 12,3% από 14,4% τον Μάρτιο του 2017 και το συνολικό ποσοστό κεφαλαίου της (σε μεταβατική βάση) στο 13,7% από 15,6%.

 

«Αν και αυτή η μεταφορά κεφαλαίων σε αποθεματικά ζημιών αποβλέπει στην επιτάχυνση της απομείωσης του ισολογισμού, αποτυπώνει την ευπάθεια του κεφαλαίου της τράπεζας στη μείωση του ανακτήσιμου ποσού που αναμένει η τράπεζα από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτι που είναι πιστωτικό αρνητικό», αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο του report.

 

Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφαση να τροποποιηθούν οι παραδοχές προβλέψεων κυρίως με την επέκταση των αναμενόμενων περιόδων ανάκτησης και την αύξηση των εκπτώσεων στην ανακτήσιμη αξία των εξασφαλίσεων αντικατοπτρίζει έναν συνεχή διάλογο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης της εποπτείας του 2017. Αυτές οι τροποποιήσεις ακολουθούν την καλύτερη ευθυγράμμιση των υποθέσεων προβλέψεων της τράπεζας με την ΕΚΤ το 2015, οι οποίες οδήγησαν σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους €600 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

 

Οι αυξημένες προβλέψεις θα οδηγήσουν το δείκτη CET1 της τράπεζας κατά 280 μονάδες βάσης πάνω από το ρυθμιστικό ελάχιστο και το δείκτη συνολικού κεφαλαίου μόλις 70 μονάδες βάσης πάνω από το ρυθμιστικό ελάχιστο.

 

«Αναμένουμε πρόσθετο αρνητικό αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9, αν και η τράπεζα αναμένει ότι το σταδιακά φορτωμένο αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο σε σχέση με τα κεφαλαιακά της σχέδια», τονίζεται.

 

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει περισσότερα χρέη Tier 2 πέραν από τα €250 εκ. που αύξησε τον Ιανουάριο του 2017 ή και να εκδώσει πρόσθετα χρεόγραφα Tier 1 για να καλύψει τα συνολικά κεφαλαιακά αποθέματα της.

 

Ο οίκος εκτιμά ότι τα βελτιωμένα αποθεματικά της τράπεζας για απώλειες δανείων θα της επιτρέψουν να απορροφήσει τις πιστωτικές ζημιές ενώ θα της δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα διαγραφών, η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας να μειώσει το ψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα ακαθάριστα δάνεια της τράπεζας ήταν 40% από τον Μάρτιο του 2017. Η τράπεζα αναμένει να αυξηθεί ο δείκτης των προβλέψεων επί των προβληματικών δανείων σε 48% τον Ιούνιο του 2017 από 42% τον Μάρτιο του 2017.

 

Οι Moody’s αναμένουν ότι τα αποθεματικά προβλέψεων σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν στο 60% τον Ιούνιο του 2017 από 54% τον Μάρτιο του 2017 και θα κυμανθούν στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης που αξιολογεί ο οίκος. Ωστόσο, οι ψηλότερες προβλέψεις θα καταστήσουν την Τρ. Κύπρου ζημιογόνα το 2017, το έκτο έτος από τα επτά τελευταία που η τράπεζα έχει καταγράψει ζημιές (η τράπεζα ήταν κερδοφόρα το 2016).

 

«Δεδομένου του μεγέθους της τράπεζας και της έκτασης των ζημιών, αναμένουμε ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου θα είναι ζημιογόνο το 2017», καταλήγει ο οίκος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.