ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Google: Εκατομμύρια σε πολιτικούς και ιδρύματα, για την «εικόνα» της

11:17 - 16 Μαϊ 2018 | Επιχειρήσεις
Google: Εκατομμύρια σε πολιτικούς και ιδρύματα, για την «εικόνα» της
Προκειμένου να δημιουργήσει μία ευνοϊκή «εικόνα» για το επιχειρηματικό της μοντέλο, η Google, χρηματοδότησε με εκατομμύρια ευρώ ομάδες προβληματισμού, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ενώ, ενίσχυσε οικονομικά διεθνείς εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν πολιτικοί και αξιωματούχοι με αρμοδιότητες στον ψηφιακό τομέα.

Αυτό αποκαλύπτει, σε γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο  Miguel Viegas, επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης που δημοσίευσε ο Οργανισμός CfA, η «Εκστρατεία για τη λογοδοσία», σύμφωνα με τα οποία η Google δαπανούσε εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση διάφορων ιδρυμάτων με στόχο τη δημιουργία μιας ευνοϊκής εικόνας του επιχειρηματικού της μοντέλου και την προβολή των πλεονεκτημάτων της στον ψηφιακό τομέα, ενόψει της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Google έχει παράσχει οικονομική στήριξη σε ομάδες προβληματισμού, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η δημοσίευση εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων, που έδωσαν μια εξαιρετικά ευνοϊκή εικόνα για τον γίγαντα της Βόρειας Αμερικής σε τομείς όπως το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, η ουδετερότητα δικτύου και ο ανταγωνισμός.

Η έκθεση παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ερευνητική συμμαχία για μια ψηφιακή οικονομία και το ινστιτούτο Alexander von Humbolt για το Ίντερνετ και την κοινωνία.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από ιδρύματα χρηματοδοτούμενα από την Google, στα οποία συμμετείχαν πολιτικοί και αξιωματούχοι με αρμοδιότητες στον ψηφιακό τομέα. Παράλληλα, η Google δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια για τις επικοινωνίες μέσων μέσω της πρωτοβουλίας Digital News Initiative.

Με την ερώτηση του ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής, εγκαλεί την Κομισιόν ν’ απαντήσει, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντα αυτής της πολυεθνικής δεν υπερισχύουν των συμφερόντων του κοινού και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.