ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικά μειωμένη η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας το 2023

15:25 - 28 Νοε 2023 | Επιχειρήσεις
Σημαντικά μειωμένη η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας το 2023
Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στον τομέα της τεχνολογίας μειώνεται στο ήμισυ, στα $45 δις., επιστρέφοντας στα προ-covid επίπεδα, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί φωτεινό σημείο.

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία μειώθηκαν στο μισό το 2023, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, που είδε συνεχείς γύρους χρηματοδότησης μεγατόνων.

Η έκθεση «State of European Tech» της Atomico, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (28/11), έδειξε ότι η συνολική χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 45% το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας θα φθάσει τα $45 δις. φέτος, εκτιμά η Atomico. Το ποσό αυτό είναι αρκετά μειωμένο από τα $82 δις. το 2022, ποσό επίσης μικρότερο από τα $100 δις. το προηγούμενο έτος.

Η Atomico δήλωσε ότι, φέτος, πρόκειται για μια περίπτωση διόρθωσης και επιστροφής στα προ-πανδημίας χρόνια, τα οποία είδαν μια τεράστια άνοδο των αποτιμήσεων και των επιπέδων χρηματοδότησης, καθώς η τεχνολογική βιομηχανία εξασφάλισε ποσά ρεκόρ.

Ο Tom Wehmeier, επικεφαλής του τμήματος Data Insights της Atomico, δήλωσε στο CNBC ότι εκεί που ξεχώρισε η Ευρώπη ήταν στο ότι η περιοχή, τα τρία τελευταία χρόνια, παρουσίασε άνοδο σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες διεθνείς χώρες.

«Υπήρξε μία επαναφορά μετά από μια υπερβολική και μη βιώσιμη περίοδο ανάπτυξης το 2021 και στις αρχές του 2022», δήλωσε ο Wehmeier στο CNBC. «Τώρα βλέπουμε ότι η νέα πραγματικότητα έχει ενσωματωθεί και αρχίζουν να εμφανίζονται πράσινοι βλαστοί».

Οι αμερικανικές και ασιατικές θεσμικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογία εξασθένησαν σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο Wehmeier, καθώς τα «τουριστικά» κεφάλαια όπως το Tiger Global και το Coatue, που κατέκλυσαν την αγορά το 2020 και το 2021, υποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο, περίπου, καθώς οι μακροοικονομικοί «άνεμοι» τους έκαναν να παγώσουν.

Ενώ στις ΗΠΑ η συνολική χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια έχει μειωθεί κατά 8% και στην Κίνα κατά 9% από το 2020, η Ευρώπη είδε τα επίπεδα των επενδύσεων να αυξάνονται κατά 19% την ίδια περίοδο, κάτι που αποτελεί ένα σημάδι ανθεκτικότητας για την περιοχή.

Πράσινοι βλαστοί

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει επωφεληθεί από την έξαρση του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρείες όπως η Aleph Alpha, η Mistral και η DeepL έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές χάρη στη διαφημιστική εκστρατεία που στροβιλίζεται γύρω από την OpenAI, η οποία βρίσκεται πίσω από το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot ChatGPT.

Σύμφωνα με την Atomico, το AI αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έλξη για fundraising rounds $100 εκατ. και άνω, με 11 εταιρείες AI να συγκεντρώνουν όλα τα λεγόμενα «megarounds». Στο στάδιο της «σποράς», η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο πιο δημοφιλής χώρος για τους επενδυτές, προσελκύοντας το 11% των γύρων χρηματοδότησης αξίας $5 εκατ. ή λιγότερο, δήλωσε η Atomico.

Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος κόμβος για ταλαντούχους επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης απ’  όλο τον κόσμο, με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση στο κομμάτι του AI να έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία για το κλίμα (climate technology) είναι ένας ακόμα τομέας που ξεχωρίζει, σύμφωνα με την Atomico. Η χρηματοδότηση σε εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση του άνθρακα και της ενέργειας αντιπροσωπεύει το 27% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στην τεχνολογία, στην Ευρώπη, το 2023, ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο του 2021.

Σύμφωνα με την Atomico, η συνδυασμένη αξία όλων των ιδιωτικών και εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη θα ξεπεράσει τα $3 τρις. το 2023, ανακτώντας το επίπεδο αυτό μετά την πτώση του 2022. Πέρυσι, ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης είδε να σβήνονται $400 δις. από τη συνολική κεφαλαιοποίησή του.

Το παράθυρο IPO παραμένει κλειστό

Φέτος δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου IPOs σημαντικής κλίμακας στην Ευρώπη.

Η Arm, η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού chips, εισήχθη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και έκτοτε οι επιδόσεις της είναι υποτονικές. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ανέβει σε σχέση με τιμή που είχαν στο ντεμπούτο της, όμως οι επιδόσεις της Arm, καθώς και άλλων εταιρειών τεχνολογίας που εισήχθησαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο, όπως η Instacart και η Klaviyo, δεν έχουν πείσει άλλους ηγέτες της τεχνολογίας να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Wehmeier δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ένας υγιής αριθμός εταιρειών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δημόσιες αγορές. Εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως η Klarna, η Revolut και η Monzo, φαίνονται πιο κοντά από ποτέ στη δημόσια προσφορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.