ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η AMD βρίσκει εμπόδια στην εξαγωγή chips στην Κίνα

09:09 - 06 Μαρ 2024 | Επιχειρήσεις
Η AMD βρίσκει εμπόδια στην εξαγωγή chips στην Κίνα
Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών Advanced Micro Devices απέτυχε να περάσει ένα chip τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάστηκε για την Κίνα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδεια εξαγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η AMD σχεδίασε το chip ώστε να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τα premium προϊόντα της, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους αμερικανικούς εξαγωγικούς περιορισμούς. Όμως, το υπουργείο Εμπορίου δεν ενέκρινε την πώληση του chiip στην Κίνα, επειδή θεωρήθηκε πολύ προηγμένο. Η AMD θα πρέπει να λάβει άδεια από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του υπουργείου για να προχωρήσει με την πώληση.

Οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ημιαγωγών της χώρας στην Κίνα, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, όμως οι αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να πωλούν ώριμες ή λιγότερο προηγμένες τεχνολογίες σε αυτήν την τεράστια αγορά χωρίς άδειες.

Τα προϊόντα της AMD περιλαμβάνουν chips που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης - κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει στρατιωτικά πλεονεκτήματα.

Το 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε ένα αρχικό σύνολο ελέγχων των εξαγωγών για να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες ημιαγωγών. Η κορυφαία εταιρεία chips τεχνητής νοημοσύνης Nvidia δήλωσε στη συνέχεια ότι θα πωλεί πιο αργές εκδόσεις των premium AI chips της, που συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς περιορισμούς. 

Ωστόσο, τα εν λόγω chips απαγορεύτηκαν, επίσης, τον Οκτώβριο, όταν οι ΗΠΑ επέκτειναν τους περιορισμούς για να συμπεριλάβουν περισσότερη τεχνολογία και να στοχεύσουν chips που θεωρήθηκε ότι παρακάμπτουν τους ελέγχους. Από τότε, η Nvidia επανασχεδίασε τα προϊόντα της ώστε να είναι λιγότερο ισχυρά, για την κινεζική αγορά, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους περιορισμούς του 2023. 

Κατά την προετοιμασία των περιορισμών του Οκτωβρίου, η Nvidia είχε προειδοποιήσει ότι περαιτέρω περιορισμοί των εξαγωγών chips προς την Κίνα θα δημιουργούσαν εμπόδιο στις αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών να ηγηθούν σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. 

Στην κλήση για τα κέρδη της Nvidia τον Νοέμβριο, η οικονομική διευθύντρια Colette Kress δήλωσε ότι η Κίνα και άλλες περιοχές που αποτελούν στόχο των αμερικανικών εξαγωγικών ελέγχων συνεισέφεραν σταθερά περίπου 20% έως 25% των εσόδων από τα κέντρα δεδομένων τα τελευταία τρίμηνα. Ενώ η Nvidia ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, η Kress σημείωσε ότι τα έσοδα των κέντρων δεδομένων από την Κίνα μειώθηκαν σημαντικά μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με την Nvidia, η AMD είχε μικρότερη παρουσία στην κινεζική αγορά chips τεχνητής νοημοσύνης πριν από τους εμπορικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αρχίσει να στοχεύει πιο επιθετικά στην αγορά AI chips, λανσάροντας τη νέα σειρά προϊόντων MI300, που θεωρείται πρόκληση για τα προϊόντα GPU της Nvidia.

Δεν είναι σαφές για ποιους κινέζους πελάτες σχεδίασε τα chips η AMD. Ορισμένοι κορυφαίοι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Tencent, φέρονται να έχουν αποθηκεύσει αρκετά προηγμένα chips από την Nvidia για να εκπαιδεύσουν τις δυνατότητες των AI chatbots τους για «τουλάχιστον δύο ακόμη γενιές». Εν τω μεταξύ, η Huawei, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, φέρεται να αναπτύσσει τα δικά της chips και εργαλεία κατασκευής chips, μαζί με άλλες εγχώριες εταιρείες, καθώς οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Παρά τις περιορισμένες πωλήσεις στην Κίνα, οι μετοχές τόσο της Nvidia όσο και της AMD έχουν εκτοξευθεί εν μέσω μιας φρενίτιδας AI. Η Nvidia έχει σημειώσει άνοδο άνω του 250% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η AMD σημείωσε άνοδο άνω του 150%.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:45 - 06 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.