ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Constancio: Θετικά για την ευρωζώνη τα αρνητικά επιτόκια

10:47 - 14 Απρ 2016 | Ομόλογα
Constancio: Θετικά για την ευρωζώνη τα αρνητικά επιτόκια
Υπάρχουν σαφή όρια στην χρήση των αρνητικών επιτοκίων ως εργαλείο πολιτικής, αλλά το όριο που οι άνθρωποι αρχίζουν να αποσύρουν κεφάλαια για να τα αποφύγουν, φαίνεται πολύ μακρινό, τόνισε ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Μιλώντας στο Bard College στη Νέα Υόρκη, ο Constancio δήλωσε πως η απόφαση της ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια χαμηλότερα του μηδενός ήταν «θετική για την ευρωζώνη στο σύνολό της», διότι μείωσε το κόστος χρηματοδότησης για πολλές τράπεζες, βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές των assets και μείωσε το κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, την Σουηδία και αλλού, έχουν μειώσει τα επιτόκια χαμηλότερα του μηδενός τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν προς τα άνω των επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.

Ο Constancio υποστήριξε ότι υπάρχουν σαφή όρια στο πόσο χαμηλά μπορεί να φθάσουν τα επιτόκια. Σε κάποιο σημείο, οι άνθρωποι θα προτιμούν να διακρατούν τα μετρητά παρά να πληρώνουν για να τα καταθέτουν. Αλλά αυτό το όριο «φαίνεται ότι είναι σημαντικά μακρινό από την άποψη του κόστους της κατάθεσης ρευστού, της ασφάλειας», δήλωσε.

Προειδοποίησε ακόμη ότι τα κάτω του μηδενός επιτόκια δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να περάσουν το κόστος με την μορφή υψηλότερου κόστους δανείων.

Ο Constancio υποβάθμισε τη σημασία της χρήσης των αρνητικών επιτοκίων στον λεγόμενο νομισματικό πόλεμο, όπου οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα με την μείωση της αξίας των νομισμάτων τους, ενισχύοντας έτσι τις εξαγωγές.

Παρά τις αποφάσεις τόσο της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσουν αρνητικά επιτόκια, το ευρώ και το γεν έχουν σημειώσει μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου, δήλωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.